Prima pagină » Comunicate de presă » Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie. Cât de simplu pot fi obținute pubelele pentru colectare separată

Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie. Cât de simplu pot fi obținute pubelele pentru colectare separată

Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie. Cât de simplu pot fi obținute pubelele pentru colectare separată

Legislația în vigoare prevede că autoritățile publice locale sunt obligate să implementeze un sistem de colectare separată pe cel puțin 5 fracții: hârtie, plastic, metal, sticlă, compost. În cazul în care acest lucru nu este posibil din motive tehnice, economice, al protecției mediului și sănătății populației, autoritățile locale sunt obligate să implementeze un sistem de colectare separată a deșeurilor pe minimum două fracții – umedă și uscată – și de sortare în urma căreia să obțină cel puțin cele 4 fracții menționate mai sus.

Primul pas pentru a te asigura că vei colecta separat corect deșeurile în vederea reciclării este să respecți codul culorilor pubelelor montate la punctele de colectare de la blocul în care locuiești sau din spațiile publice. Iar în cazul în care locuința ta nu este dotată cu pubele, dar în schimb ai primit de la operatorul de salubritate saci de diferite culori, regula culorilor este aceeași ca la pubele.

Astfel, potrivit legii 211/2011, privind regimul deșeurilor, colectarea acestora se face în sistem cu 4 pubele, de diferite culori, astfel:

  • pubela de culoare galbenă este destinată colectării de metal și plastic (folii, PEID, PET, PVC și alte materiale plastice, dar și metale feroase și neferoase),
  • pubela de culoare albastră este destinată colectării de hârtie și carton (hârtie tipărită, hârtie în amestec),
  • pubela de culoare verde este destinată colectării de sticlă (sticlă colorată și sticlă albă),
  • pubela de culoare gri/maro este destinată colectării pentru fracția mixtă (biodeșeuri și deșeurile menajere)
  • pubela de culoare neagră este destinată colectării de deșeuri biodegradabile (compostabile) din gospodăriile proprii (resturi de legume și fructe, iarbă, flori și frunze uscate).

Pentru a avea pubele în cartierul tău, tot ce trebuie să faci este să completezi online o cerere către primărie pentru schimbarea sau completarea gratuită a pubelelor pentru colectarea deșeurilor menajere, prin operatorul de salubritate. Este important ca fiecare dintre noi să aibă acces la un punct de colectare în apropierea locuinței, în acest fel având șansa de a diminua cheltuielile de salubrizare.

Ideal ar fi ca mai multe asociații de proprietari să se unească și să facă un contract de colectare separată cu un operator de salubritate astfel încât cantitățile de deșeuri colectate separat să fie mai mari. În acest fel și costurile suportate de salubrist ar fi mai mici.

Acest articol face parte din campania Un’ Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.

Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.

Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

 

Mariana Predescu a absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste zece ani în mai multe redacții online din România. Face parte din echipa GÂNDUL.RO din 2020 și urmărește ... vezi toate articolele

Citește și