Prima pagină » Comunicate de presă » Dr. James Murphy, BAT: „Omni™, o resursă pentru fumătorii care fac tranziția către produse cu risc redus”

Dr. James Murphy, BAT: „Omni™, o resursă pentru fumătorii care fac tranziția către produse cu risc redus”

Dr. James Murphy, BAT: „Omni™, o resursă pentru fumătorii care fac tranziția către produse cu risc redus”

Într-un interviu acordat pentru Gândul, Dr. James Murphy, Director Științific și de Cercetare la BAT, detaliază viziunea companiei pentru viitor, axată pe inovație și cercetare științifică. Cu obiectivul de a ajunge la 50 de milioane de consumatori ai produselor BAT care nu implică arderea tutunului până în 2030, Murphy vorbește despre importanța reducerii riscurilor asociate fumatului. În acest context, platforma Omni™ joacă un rol esențial, reunind studii și cercetări relevante în domeniu și oferind o structură interactivă care permite cititorilor să exploreze diferite secțiuni în funcție de interes. Această platformă oferă detalii despre strategia BAT de reducere a riscurilor, promovând transparența, știința și colaborarea internațională în domeniu.

BAT investește anual aproximativ 300 de milioane de lire în cercetare științifică. Ce planuri aveți pe termen scurt, mediu și lung în această direcție?

BAT și-a redefinit strategia de grup anul trecut, și conform acesteia până anul viitor, ne propunem să avem 25 de milioane de consumatori de produse  care nu implică arderea tutunului, până în 2030 să avem 50 de milioane de consumatori, iar până în 2035 ne dorim ca jumătate din afacerea noastră să se bazeze pe produsele care nu implică arderea tutunului. Acestea sunt obiectivele principale pe care BAT dorește să le atingă în următorii 10 ani.

Pentru a atinge aceste obiective, este esențial să promovăm acceptarea produselor fără fum și să sprijinim reducerea riscurilor asociate fumatului prin știință și inovație. Aici intervine Omni™. Această platformă reunește sute de studii științifice independente, cercetările proprii ale BAT privind inovațiile sale, precum și exemple de succes în reducerea riscurilor asociate fumatului. Un exemplu remarcabil este Suedia, care se află aproape de a deveni prima țară „nefumătoare” conform definiției Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Omni™ funcționează ca o resursă utilă pentru fumătorii care fac tranziția către produse cu risc redus. Platforma este accesibilă online, permițând utilizatorilor să citească dovezile, să se informeze, să înțeleagă mai bine contextul și să descarce informații relevante.

La BAT, ne mândrim cu transparența noastră în ceea ce privește cercetarea științifică. Până în prezent, echipa noastră de cercetători a publicat peste 265 de studii evaluate de experți despre produsele noastre fără fum, un rezultat care reflectă în mod clar angajamentul nostru pentru inovare și reducerea riscurilor.

Ne-ați vorbit despre obiectivele pe care le urmăriți și despre platforma Omni™, o resursă esențială pentru atingerea acestora. Ne puteți spune care sunt următorii pași pentru această platformă?

Îmi doresc ca Omni™ să devină un catalizator al dialogului între toate părțile interesate de reducerea riscurilor asociate fumatului, oameni de știință, autorități din domeniul sănătății publice, factori de decizie politică și investitori, dar și în cadrul unui ecosistem științific și de reglementare mai amplu, legat de produsele din tutun și nicotină. Și îi invit pe toți să acceseze platforma Omni™, disponibilă la https://asmokelessworld.com/gb/en.

Sunt conștient că unii oameni ar putea privi cu scepticism motivațiile și acțiunile noastre, însă Omni™ nu este conceput ca o soluție universală. Omni™ este creat pentru a sublinia angajamentul nostru față de știință și pentru a facilita o conversație esențială despre reducerea riscurilor asociate fumatului.

Anul trecut, în septembrie, am organizat primul nostru forum de transformare, intitulat Privind spre viitor pentru o lume fără fum (Forward Thinking for a Smokeless World), care a marcat lansarea inițiativei globale Omni™. În viitor, vom organiza multe alte forumuri de transformare, cu scopul de a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește dovezile care susțin reducerea riscurilor asociate fumatului.

Înțelegem că Omni™ include știință și dovezi despre reducerea riscurilor asociate fumatului. Care considerați că este cel mai convingător aspect al acestei inițiative?

Reducerea riscurilor asociate fumatului reprezintă o oportunitate importantă pentru sănătatea publică, care nu poate fi ignorată. În prezent, există 115 milioane de utilizatori ai produselor care nu implică arderea tutunului, iar noi suntem prezenți pe 82 de piețe la nivel global cu aceste produse. Dovezile științifice oferite de autorități de sănătate publică renumite, precum FDA, Serviciul Național de Sănătate din Regatul Unit (NHS), dar și alte instituții din Europa și din restul lumii, susțin eficiența și potențialul acestor produse.

Un exemplu convingător este Suedia, care se află pe punctul de a deveni prima țară „nefumătoare” din Europa, în mare parte datorită utilizării produsului cunoscut sub numele de „snus” (pliculețe cu tutun pentru uz oral). Cele mai recente date arată că prevalența fumatului în Suedia a scăzut de la 5,6% la 5,3%, îndeplinind astfel criteriile de „țară nefumătoare” (definită printr-o prevalență a fumătorilor zilnici mai mică de 5%). Prin acest exemplu, Suedia a demonstrat impactul pozitiv pe care reducerea riscurilor asociate fumatului îl poate avea asupra sănătății publice.

Am dorit să includem toate aceste informații în Omni™, astfel încât să oferim celor implicați în ecosistemul științific și de reglementare șansa de a analiza aceste dovezi și de a participa activ la conversația despre reducerea riscurilor asociate fumatului. Omni™ reprezintă un punct de referință pentru a înțelege mai bine acest subiect și pentru a continua să explorăm soluții care contribuie la îmbunătățirea sănătății publice.

Care considerați că sunt cele mai mari obstacole în tranziția către o lume fără fumat și cum intenționați să le depășiți?

Cred că cea mai mare provocare este schimbarea mentalităților. În trecut, nu aveam tehnologia și inovațiile necesare pentru a crea produse care să nu implice arderea tutunului, existau doar țigările. Astăzi, însă, putem oferi consumatorilor o gamă variată de produse cu risc redus, cum sunt produsele care încălzesc tutunul, dispozitivele de vapat și produsele cu nicotină pentru uz oral.

Ceea ce este absolut necesar acum este ca toate părțile implicate, fie că vorbim despre autorități de reglementare, mass-media sau organisme de sănătate publică, să adopte o perspectivă deschisă și să analizeze cu atenție dovezile privind modul în care aceste produse sunt utilizate și impactul lor asupra sănătății. Numai printr-o abordare bazată pe dovezi și prin colaborare putem crea un mediu favorabil în care reducerea efectelor nocive asociate fumatului să devină o realitate.

Material susținut de BAT

Citește și