Eveniment istoric: Societatea civilă și mediul privat cu 50% din PIB-ul României au format alianța „O Voce pentru Educație”, pentru o reformă reală a educației

Publicat: 14/04/2022, 19:34
  • Societatea civilă se constituie, pentru prima dată în România, sub forma alianței „O Voce pentru Educație” pentru a contribui la reforma educației
  • Alianța „O Voce pentru Educație” susține 10 teme esențiale pentru reforma educației din România, inspirate de concluziile din România Educată
  • La prima sesiune de lucru privind măsurile de reformă ale noii legi a educației au participat 180 de reprezentanți ai celor mai importante organizații din business și educație – printre care Coaliția pentru Dezvoltarea României, Confederația Patronală Concordia, Unicef, Consiliul Național al Elevilor, Federația Părinților și Aparținătorilor Legali, alături de Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu și echipa Ministerului
  • Organizatorul evenimentului de aseară este alianța „O Voce pentru Educație”, din care fac parte 30 de organizații non-guvernamentale și companii din sectorul educațional, 20 de camere de comerț și grupuri de business reprezentate de Coaliția Pentru Dezvoltarea României

Pentru prima dată în România, societatea civilă și mediul privat, reprezentând peste 50% din PIB-ul României, s-au constituit sub forma unei alianțe, numită „O Voce pentru Educație”. Aceasta s-a format în contextul redactării unui nou proiect de lege a educației (2022). Obiectivul alianței este de a contribui la reformarea reală a sistemului de învățământ.

Alianța „O Voce pentru Educație” este formată din actori relevanți pentru reforma educației, precum 30 de organizații non-profit și companii educaționale, 20 de camere de comerț și grupuri de business. Acestea își propun să încurajeze și să susțină demersurilor unei ample reforme pentru transformarea educației din România în una de calitate.

Alianța „O Voce pentru Educație” – punctele de reformă pentru un sistem de învățământ modern și incluziv

Prima întâlnire extinsă de lucru a alianței „O Voce pentru Educație” a avut loc miercuri și au participat 180 de lideri din mediul educațional și de business, dar și și reprezentanți ai părinților și elevilor. Aceștia își doresc să contribuie cu expertiză pe arii specifice pentru temele de reformă. Întâlnirea a facilitat primul dialog cu Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu și echipa sa ministerială, privind cele mai importante măsuri de reformă pentru legea educației, pornind de la principiile definite și prin România Educată, proiect național inițiat de Președintele României.

„Cele 10 teme-cheie pentru sistemul de românesc de educație, lansate în discuție «O voce pentru educaţie» , se regăsesc în România Educată și sunt prioritar în atenția noastră, la Ministerul Educației. Întâlnirea de lucru pe care ați organizat-o dezvoltă premisele unui parteneriat puternic. Am avut alături reprezentanți ai unor companii și organizații de business care împreună înseamnă peste 50% din PIB-ul României, precum și ai unor ONG-uri remarcabile in domeniul educației, alături de reprezentanți ai elevilor si părinților. Consider această întâlnire ca fiind un adevărat moment de referință în România.

Este o nevoie imensă pentru o asemenea colaborare care, pe lângă entuziasmul întâlnirii directe, promite și efecte pe termen lung, deoarece efectele oricărei măsuri în educație trebuie gândite pe termen mediu și lung, așa cum sunt gândite, de exemplu, efectele Programului Național de Reducere a Abandonului Școlar, pentru care multe din organizațiile prezente la această întâlnire și-au exprimat sprijinul, iar unele contribuie deja la implementarea lui în relație directă cu școlile participante. Invit organizațiile non-guvernamentale să ne fie alături în continuare, pentru că ne dorim ca primele efecte de reducere a abandonului sa fie vizibile încă din anul 2024.

Acest tip de colaborare transparentă, în care fiecare își aduce contribuția la realizarea unui scop comun și se sprijină reciproc, este absolut necesară și simt că asistăm la o reală aliniere a tuturor sectoarelor în spatele reformei bazate pe viziunea programului România Educată”, a declarat Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu.

Demersul va continua în ritm susținut sub forma unor grupuri tematice de lucru, pe cele 10 teme stringente de reformă, care vor contribui la modernizarea educației din România: (1) Cariera didactică și parcursul profesional al cadrelor didactice, (2) Management școlar și guvernanța sistemului de educație, (3) Finanțare, (4) Curriculum (abordări curriculare pentru susținerea dezvoltării competențelor relevante în societatea actuală – literație, STEM și SEL- social and emotional learning), (5) Evaluarea rezultatelor învățării, (6) Alfabetizare funcțională, (7) Educație incluzivă, (8) Digitalizare, (9) Învățământ dual (10) Infrastructură.

„Mediul de afaceri se implică de mulți ani în educație, prin programele derulate de companii, pentru a fi cât mai aproape de nevoile reale din business, îndeplinindu-și rolul de actor responsabil în comunitate. Astăzi, consolidăm o voce unică și un set de propuneri pentru schimbări sistemice, ancorate în realitatea complexă pe care o trăim, pe care mediul privat este gata să le sprijine în implementare”, Adela Jansen, Coordonator al Coaliției pentru Dezvoltarea României.

„O Voce pentru Educație” deschide astfel un canal de comunicare cu toate organizațiile participante care au expertiză și legitimitate în educație, pentru a oferi o oportunitate autentică de contribuție la noul proiect de lege a educației.

Despre „O voce pentru educație”

„O voce pentru educație” este o alianță constituită cu scopul de a contribui la reformarea sistemului de învățământ din România, în contextul publicării unui nou proiecte de lege a educației (2022). Alianța reprezintă o parte a societății civile și este formată din actori  relevanți, cu experiență și expertiză în educație: organizații non-profit, camere de comerț și grupuri de business.

Membrii Alianței „O Voce pentru Educație”

Participanți la prima sesiune de lucru organizată de Alianța „O Voce pentru Educație”

  • Echipa Ministerului Educației
  • Salvați Copiii
  • Fundația Smart Children
  • Fundația Transylvania College
  • Federația Waldorf
  • Asociația Help Autism
  • Itsy Bitsy
  • Narada
  • Fundația Nouă ne pasă
  • Asociația Cu Alte Cuvinte
  • EDUS
  • Asociația Educațională Pro Time-R
  • Adservio
  • Social Innovation Solutions
  • Fundația Agentia Împreună
  • Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL)
  • Federația Națională a Asociațiilor de Părinți (FNAP)
  • Consiliul Național al Elevilor

Organizații federative și fundații din business

  • Fundația Vodafone Romania
  • Fundația Orange
  • Fundația Autonom
  • Fundația OTP Bank Romania
  • ACC ICF
  • Rotary Club Pipera
  • Camera de Comerț Elveția – România
  • Netherlands-Romanian Chamber of Commerce
  • Foreign Investors Council
  • Camera Franceză de Comerț, Industrie și Agricultură din România (CCIFER)
  • Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din Romania (CNIPMMR)
  • British Romanian Chamber of Commerce
  • ABSL
  • Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR)
  • Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS)
Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri