Chirurgia cardiovasculară minim invazivă a fost dusă la un nivel superior de eficiență, precizie și siguranță pentru pacient prin utilizarea inteligenței artificiale pentru protezarea endovasculară a aortei abdominale, în premieră pentru România, la Spitalul Clinic SANADOR. Intervențiile realizate de echipa condusă de Prof. Dr. Victor Costache s-au desfășurat în primul bloc operator complet digitalizat din România, cu ajutorul angiografului mobil și al sistemului de fuziune și navigare intraoperatorie bazat pe inteligență artificială.
„Continuăm seria de premiere din cadrul Centrului de excelență și training în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din România acreditat internațional, prin utilizarea unui sistem bazat pe inteligență artificială, în beneficiul maxim al pacienților noștri. Am început cu mai multe proceduri de reparare endovasculară a anevrismului de aortă, așa-numita procedură EVAR, dar vom extinde tratamentele realizate cu ajutorul AI și pentru boala arterială periferică, precum și pentru procedurile de reparare sau protezare valvulară realizate transcateter. În felul acesta, reducem la mai puțin de o treime substanța de contrast necesară în timpul procedurilor și, de asemenea, reducem foarte mult iradierea intraprocedurală, adăugând totodată un nivel superior de siguranță”, declară Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR.
Sala hibridă mobilă de la Spitalul Clinic SANADOR este dotată cu angiograful mobil Ziehm Vision RFD Hybrid Edition și cu sistemul de inteligență artificială EndoNaut, o combinație extrem de puternică, prin care se pot obține în blocul operator digitalizat capabilitățile unei săli de angiografie fixă tradiționale. Sistemul EndoNaut fuzionează imaginile obținute prin examenul CT preoperator cu imaginile fluoroscopice obținute de angiograful mobil în timp real, rezultând o reconstrucție vasculară tridimensională superioară imaginilor 2D obținute de un angiograf clasic.
Fuziunea 3D a imaginilor intraoperatorii este de mare ajutor pentru procedurile structurale complexe, precum EVAR, TEVAR (repararea endovasculară a anevrismului de aortă toracică) sau TAVI (înlocuirea trancateter a valvei aortice), iar beneficiul maxim se obține în procedurile complicate, cum sunt cele EVAR fenestrate sau ramificate, în care se folosesc proteze endovasculare personalizate pentru anatomia fiecărui pacient, unde este obligatorie o precizie maximă. În plus, chirurgul are în tot timpul procedurii acces la interfața sistemului EndoNaut, controlând complet fiecare pas al procedurii și putând adăuga oricând măsurători suplimentare.
Sistemul de inteligență artificială din sala hibridă mobilă permite planificarea preoperatorie detaliată a procedurii, ceea ce înseamnă o siguranță sporită pentru pacient, dar și timpi operatorii reduși, pe lângă iradierea foarte mult diminuată și volumul mult mai mic de substanță de contrast necesară în comparație cu procedurile efectuate în Laboratorul de Angiografie. Prin reducerea volumului substanței de contrast, se realizează o protecție sporită a funcției renale a pacientului.
Pentru determinarea exactă a protezei endovasculare necesare fiecărui pacient, medicii de la SANADOR utilizează sistemul EndoSize, care identifică rapid și cu acuratețe maximă protezele vasculare potrivite, eliminând orice risc de eroare.
Această nouă premieră națională de la Spitalul Clinic SANADOR este posibilă datorită dotărilor de excepție din primul bloc operator complet digitalizat din România. Sălile de operație sunt dotate cu mai multe monitoare mobile de mari dimensiuni, o consolă de control aflată în apropierea mesei de operație și un sistem central fix, cu monitor de mari dimensiuni. Pe fiecare ecran poate fi proiectată oricare din imaginile cerute de chirurg: imaginea 4K filmată de camera de pe lampa principală, cea de pe camera din tavan sau camera 4K a videoendoscopului operator. Pe lângă acestea, pot fi proiectate pe oricare dintre monitoare informații din dosarul electronic al pacientului, inclusiv rezultatele unor investigații imagistice anterioare, dar și imagini oferite de surse auxiliare, precum angiograful mobil, ecocardiograful, monitorul de terapie intensivă cu semnele vitale.
Sălile operatorii sunt dotate cu mese operatorii radiotransparente, cu blat de carbon, ce asigură o radiotransparență totală, de 360 de grade. Astfel, sălile pot deveni o sală hibridă mobilă atunci când echipa operatorie folosește angiograful mobil Ziehm Vision RFD Hybrid Edition, cel mai avansat model de braț C mobil disponibil la acest moment în lume, introdus în premieră în România la Spitalul Clinic SANADOR. Prin utilizarea consolei EndoNaut, bazate pe inteligență artificială, și a sistemului EndoSize, medicii pot realiza proceduri endovasculare deosebit de complexe, în deplină siguranță pentru pacient.
Intervențiile cardiovasculare complexe de la Spitalul Clinic SANADOR sunt posibile și datorită Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I, cu nivel de competență extinsă, pregătită pentru orice situație. Secția de terapie intensivă cardiovasculară dispune de echipamente de ultimă generație, inclusiv ECMO (așa-numitul „plămân artificial”), integrate informatic într-o platformă digitală.
Centrul de excelență și training în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR este primul din România acreditat internațional.
Înființat în anul 2001, SANADOR a cunoscut o continuă dezvoltare organică, în prezent deținând cel mai mare spital clinic multidisciplinar privat din țară, un centru oncologic complex, clinici, laboratoare de analize medicale și puncte de recoltare, radiologie și imagistică medicală de înaltă performanță, situate în București. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat care asigură o gamă complexă de servicii medicale, inclusiv chirurgie majoră, cu sprijinul Secției ATI de nivelul I, dar și urgențe medicale și chirurgicale prin Compartimentul de Primiri Urgențe adulți și copii, imagistică nonstop, 25 de linii de gardă și flotă proprie de ambulanțe.