Tehnologia 5G este baza pașilor făcuți de umanitate către un viitor mai bun, iar acest lucru nu înseamnă doar internet mai rapid, ci și schimbarea pe care multe tehnologii emergente o așteaptă de ani întregi, pentru a putea schimba viața oamenilor în bine, potrivit lui Achilleas Kanaris, CEO al Vodafone România.
„5G este tehnologia tehnologiilor. Ce înseamnă asta? 5G este cheia care deschide potențialul multor altor tehnologii emergente. Vorbim despre inteligență artificială, robotică, conectivitate inteligentă IoT și multe altele. Sunt convins că 5G va schimba modul în care companiile funcționează, la nivel fundamental”, spune Kanaris, pe scena IQ Digital, în Brașov, eveniment susținut de Vodafone România și BCR.
Creșterea economică pe care tehnologia 5G o face posibilă este greu de ignorat, mai ales în contextul actual.
„De ce ne concentrăm atât de mult pe această tehnologie? Dacă te uiți în orice previziune a oricărei țări, se vede că 5G va putea amplifica producția economică, într-un mod evident. Concret, discutăm despre aproape 13 trilioane de euro în plus, la nivel internațional. În cazul României, vorbim despre 5 miliarde de euro în plus, la economia țării. Asta înseamnă și sute de mii de locuri de muncă generate de această evoluție tehnologică”, menționează reprezentantul Vodafone România.
5G implică senzori, automatizări, viteze mari de conexiune și generează o nouă modalitate de a lucra, la birou, remote sau în mișcare, dar și digitalizarea orașelor și dezvoltarea accelerată a comunităților.
CEO-ul Vodafone România face un exercițiu de anticipare și prezintă modul în care 5G schimbă regulile jocului și viața de zi cu zi, într-un pas în timp, peste cinci ani de la momentul curent.
Sănătatea și sistemul medical, marii câștigători. „Sunt alergător, fac multă miscare, îmi plac sporturile. În era 5G, dacă mă accidentez, de exemplu îmi rup un ligament, și vreau să mă operez, voi putea să-mi fac programare la un medic din New York. Eu unul voi fi într-un spital, să zicem că în Brașov, și voi putea să fiu operat de la distanță. Aceasta este o viziune fundamental diferită asupra medicinii. Și aici avem doar un exemplu despre ceea va fi posibil în viitor, datorită 5G”, spune Kanaris.
Viețile omenești, salvate mai ușor. „Lucrăm de mulți ani indeaproape, cu Salvamont. 5G înseamnă că, în viitor, viteza de reacție a salvatorilor va fi de cel puțin zece ori mai mare. Acest lucru schimbă complet capacitatea de lucru a unei organizații precum Salvamont, pentru că fiecare secundă contează, când cineva are nevoie de ajutor”, menționează reprezentantul Vodafone România.
Cumpărăturile devin o experienta imersivă. „În viitor, în Metaverse, voi putea să am o experiență mult mai credibilă, imersivă, când fac cumpărături. Voi putea să intru virtual într-un magazin, Mega Image, să spunem, să iau produsele pe care mi le doresc, să le pun în coș și apoi să mi se livreze acasă. Aceasta este o experiență mult mai interactivă. La fel, poate că vom putea face o vizită virtuală a unei locuințe pe care vrem să o cumpărăm”, adauga acesta.
Agricultura, mai inteligentă și mai eficientă. „În era 5G, agricultura va fi făcută mai mult de la distanță decât de pe câmp. În câțiva ani, agricultorii nici nu vor mai trebui să meargă pe terenul agricol. Vor exista drone care monitorizează terenul agricol, vor fi livrate sute de mii de imagini și informații care le vor permite fermierilor să aibă grijă mult mai eficient de aspecte precum irigația, pesticidele sau producția. Iar recoltarea se va putea automatiza, prin roboți inteligenți”, detaliază Kanaris.
Mașinile autonome, timp câștigat. „Mașinile autonome sunt exemplul meu preferat. Gândiți-vă la cum facem astazi lucrurile. Dacă vreau să merg undeva, mă urc în mașină, folosesc navigația și conduc. În primul rând, trebuie să fiu șofer, iar în al doilea rând, nu am decât informații elementare despre drumul meu. În viitor, nu vorbim doar despre mașini fără șofer, autonome. Vorbim despre mașini care schimbă informații între ele și permit în timp real optimizarea rutei și a modului de condus. Acest lucru ne va duce pe noi, pasagerii, mult mai rapid la destinație”, adauga oficialul Vodafone.
Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile tehnologiei 5G și viziunea Vodafone despre o aplicabilitate eficientă a acestora, dezăbătute în cadrul evenimentului IQ Digital din Brașov.
Conceptul IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – o inovaţie BCR, ca un format informativ şi educaţional hybrid media, cu conţinut ce îmbină cultura digitală cu tehnici din televiziune, destinat să ajute la rezolvarea provocărilor întâmpinate în procesele de digitalizare cu care se confruntă antreprenorii din sectorul IMM din România. Vodafone a devenit partener al proiectului în 2022.