„Nu mai puteam nici măcar să merg. Doamna doctor m-a salvat!”

Publicat: 10 06. 2024, 08:00

Durerile de picioare constante, disconfortul în timpul mersului, care dispare în repaus, senzația de amorțire sau de picioare mereu reci pot fi simptomele bolii arteriale periferice. Această afecțiune, numită și arteriopatie obliterantă, poate duce la complicații severe.

Dorin, un pacient de 72 de ani, nu știa că aceste manifestări clinice erau începutul unei serii de probleme de sănătate care l-au dus la granița dintre viață și moarte. Din fericire, a fost salvat de echipa medicală experimentată a Spitalului Clinic SANADOR.

Crampele musculare dureroase la nivelul picioarelor l-au făcut pe Dorin să meargă la medic. El a ales Spitalul Clinic SANADOR, unde mai fusese tratat cu succes pentru alte afecțiuni cardiovasculare de Dr. Elena Nechifor, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR.

„Mergeam doar câțiva metri și mă opream, nu mai puteam să merg. Eram nevoit să limitez mișcarea la minimum. Am decis că am nevoie de ajutor. Am fost consultat, apoi am făcut investigații și în final am ales operația. La 72 de ani nu este ușor, dar mi-a dat curaj Dr. Elena Nechifor. M-a încurajat, mi-a dat încrederea de care aveam nevoie că problema mea se poate rezolva și a făcut tot ce trebuia ca să mă pună pe picioare”, povestește Dorin.

Investigațiile medicale au arătat clar că Dorin suferea de arteriopatie obliterantă într-un stadiu avansat. Afecțiunea apare din cauza depunerilor de calciu și de colesterol pe vasele de sânge, care duc la îngustarea lor și la afectarea circulației. În stadii foarte avansate, boala poate duce la necroza țesutului, fiind necesară amputația.

Dr. Elena Nechifor a decis să efectueze o intervenție chirurgicală hibridă, care îmbină chirurgia cardiovasculară cu procedurile de cardiologie intervențională. Operația a fost complexă și a inclus o endarterectomie cu trepied femural, plastie de lărgire cu petec sintetic și angioplastie periferică cu balon în artera poplitee.

Intervenția a decurs bine și pacientul a fost externat în scurt timp. La opt luni de la operație, Dorin a apelat la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, unde s-a prezentat cu un pseudoanevrism inghinal și cu serom. A fost nevoie de o nouă intervenție chirurgicală, foarte dificilă, finalizată cu succes de Dr. Elena Nechifor.

În prezent, Dorin este bine și își exprimă recunoștința pentru medicul care l-a salvat: „Doamna doctor este o femeie extraordinar de drăguță și foarte hotărâtă în ceea ce face. Este sufletistă și empatică. Îi mulțumesc foarte mult că m-a salvat!”

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare au acces la consultații asigurate de medici de excepție și la tehnici avansate de diagnostic și tratament, inclusiv prin proceduri terapeutice în premieră la noi în țară.

Intervențiile chirurgicale sunt efectuate într-un bloc operator complet digitalizat, dedicat operațiilor cardiovasculare, iar procedurile de cardiologie intervențională se desfășoară în Laboratorul de Cateterism al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din România dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7. Pacienții primesc asistență medicală performantă pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară de categoria I – nivelul maxim de competență.