Despre jocurile de loterie se discută în spațiul public mai ales în momentele în care există premii de foarte mare valoare care așteaptă să fie câștigate sau care tocmai au ajuns la jucători foarte norocoși.
Un bun exemplu este recentul premiu câștigat la jocul Joker, la jumătatea lunii septembrie 2024. Un pensionar din Giurgiu a avut inspirația de a înregistra un bilet pe care a plătit 24,5 lei, cu ajutorul căruia a cucerit marele premiu în valoare de 11.845.622,10 lei (aproximativ 2,38 milioane de euro).
Pentru că este vorba mereu despre noroc, jocurile de loterie (pe bază de extrageri de numere sau de lozuri răzuibile ori în plic) sunt încadrate în aceeași categorie cu alte distracții de profil precum sloturile, jocuri de masă de cazinou (blackjack, ruletă, baccarat), bingo, poker sau pariuri sportive. Toate acestea reprezintă forme de divertisment pentru persoanele cu vârsta de cel puțin 18 ani.
O deosebire majoră între jocurile loto din România și alte jocuri de noroc este legată de statutul organizatorului. Conform legislației din țara noastră, loteria este monopol de stat.
În schimb, divertismentul de tip gambling precum cel din cazinouri online și offline este desfășurat de companii private, pe baza unor licențe acordate tot de stat, prin intermediul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, instituție aflată în subordinea Ministerului Finanțelor.
O altă deosebire relevantă între aceste tipuri de jocuri de noroc este reprezentată de momentul aflării câștigului și de mecanismul de acordare. La jocurile loto, se organizează de obicei extrageri periodice (săptămânale).
Așadar, jucătorii trebuie să aștepte acea tragere la sorți a numerelor de pe bilete, la fel cum pariorii așteaptă desfășurarea unor evenimente sportive care validează sau nu pronosticurile lor. În schimb, la sloturi sau alte jocuri de cazinou, câștigurile sunt consemnate instant, pe parcursul jocului. Se pot identifica alte tipuri de asemănări: între marile premii la loto și jackpoturile la păcănele, între extragerea de la loto și cea a numerelor de bingo.
La jocuri loto și orice alte jocuri de noroc, caracterul aleatoriu al oferirii de câștiguri este garantat. Desigur, există jocuri cu anumite particularități, precum poker sau blackjack, unde abilitățile și experiența jucătorilor pot influența rezultatele prin acțiunile din timpul sesiunilor.
Corectitudinea este certificată de instituții publice și private, iar drepturile jucătorilor sunt ferm protejate. De altfel, utilizatorii sunt considerați consumatori de servicii de divertisment, iar organizatorii – prestatori de astfel de servicii.
Fie că joci la loto, fie că alegi alte forme de jocuri de noroc, este important să joci responsabil. Atitudinea echilibrată este singura abordare corectă. Dacă vrei să-ți încerci norocul și să experimentezi senzația oferită de jocuri de profil, se recomandă să ai mereu un buget maxim alocat și să nu îl depășești.
Excesele sunt dăunătoare, iar urmărirea sumelor pierdute reprezintă o greșeală gravă. Cel mai bine este să fie cheltuite sume mici de bani, așa cum se abordează și alte forme de distracție precum a merge la cinema, a juca biliard cu prietenii sau a urmări un concert live. Șansele de câștig pot fi calculate matematic, iar apariția unor premii reprezintă doar un extra beneficiu al experienței de entertainment în sine.
În lumea modernă, atât jocurile loto, cât și resursele de gambling sunt disponibile în mediul virtual, pe platforme de specialitate, în condițiile prevăzute de legislația națională. Se poate așadar juca la loto online, poate chiar mai simplu decât offline. Pe internet se pot urmări rezultatele extragerilor din România, dar și de la loterii din străinătate. Printre cele mai jucate loterii pe internet în rândul românilor se numără Win for Life Italia, Grecia Kino, Slovacia Keno, Polonia Keno, Italia Keno și Multi Polonia.
Foarte importantă este partea de informare online. Pe internet există website-uri specializate, adevărate ghiduri destinate pasionaților de jocuri de noroc – fie că aceștia se află la început, fie că doresc să exploreze mai amplu acest univers de divertisment.
De asemenea, în social media au fost create mici comunități ale celor care împărtășesc același hobby bazat pe urmărirea norocului în jocuri de profil. Sunt transmise astfel informații utile și diverse date considerate uneori ponturi de joc, pentru experiențe și mai plăcute la jocuri de noroc.
Sursa foto: canva.com