(P) Espresso-ul ideal este preparat cu cafea boabe bio, sau se acceptă și varianta convențională?

Publicat: 09 09. 2024, 13:44

Subiectul fierbinte al secolului XXI: cafeaua. Fie că vorbim de boabe bio și organice sau boabe convenționale, de la orice supermarket, cert este că ne macină această întrebare.

Până și cei care nu beau cafea deloc pot spune, măcar, că mirosul ei este ispititor de apetisant. Așadar, acest drog, cafeina, ajunge zilnic în cănile matinalilor. Dat fiind faptul că este consumat precum apa, mai este de mirare că poate fi nociv, mai ales dacă nu provine din surse cât mai naturale? Astfel, ecologiștii și nu numai au pus mare preț pe cafea boabe bio, fiind opțiunea mai sănătoasă al acestui viciu care ne trezește zi de zi.

Iar acum, să intrăm în subiect: dacă ar fi să punem două espresso-uri preparate diferit, unul fiind din boabe bio și unul din cafea convențională, gata măcinată, s-ar simți diferența? Da, cu siguranță, mai ales dacă luăm în considerare și modul de preparare. Vom lua lucrurile pe rând și vom începe cu o simplă comparație între cafeaua bio și cea pe care o găsești la orice supermarket.

Cafea bio versus cafea convențională: unde se simte diferența?

Răspunsul scurt: în toate aspectele. Răspunsul lung este mai complex decât am putea noi acoperi, dar ideea e următoarea – totul, de la ambalaj până la gustul de după, este diferit. O pungă de cafea organica va avea un ambalaj ecologic, cât se poate de plăcut din punct de vedere tactil, pentru a-i reda un feeling natural iar înainte de a fi împachetate în acest ambalaj aspectuos, boabele organice au un drum lung.

Deși viața lor este asemănătoare, diferența stă, bineînțeles, în micile detalii. Calitatea solului, grija fermierilor față de cireșele de cafea, atenția cu care sunt culese și prăjite și mai apoi, felul în care sunt transportate fac diferența.

Mai apoi, urmează mirosul. Odată ce ai cumpărat o pungă de cafea bio, mirosul ei este intens, rămânând, parcă, în adâncul sufletului tău și îngropându-se în simțuri ca o atingere amăruie. Aici, totul se schimbă: o cafea convențională gata măcinată își pierde atât din miros, cât și din gust, chiar dacă metoda de preparare e la fel. Cu cât sunt mai proaspăt măcinate boabele, cu atât mai gustoase sunt. Având în vedere că suntem deja la subiectul preparare, să elaborăm pe scurt și despre acest aspect care, la urma urmei, face toată diferența.

Cum metodele de preparare schimbă totul: cafeaua perfectă nu vine de la ibric!

Un espresso ideal nu poate fi făcut la ibric. Acest adevăr nu-l spunem cu răutate, ci datorită faptului că o cafea necesită o temperatură exactă și constantă pentru o extragere completă. Așa cum nu ai putea găti o clătită și să o numești tort, așa nici o cafea la ibric nu poate fi espresso. Cum arată, totuși, un espresso ideal? De preferat, cafeaua boabe bio de specialitate este mai întâi măcinată și mai apoi preparată la un espressor semiprofesional, care să scoată tot ce e mai bun din boabă.

Astfel, în cana ta vei avea o cafea gustoasă, perfectă. Chiar dacă nu poți obține un espresso ca la cafenea din cauză că nu ai aparatura necesară, tot poți face o cafea de două ori mai bună cu boabele bio și organice, indiferent cum alegi să o prepari.