Prima pagină » Comunicate de presă » (P) Roma ar putea taxa turiștii care vor să viziteze celebra Fontana di Trevi

(P) Roma ar putea taxa turiștii care vor să viziteze celebra Fontana di Trevi

(P) Roma ar putea taxa turiștii care vor să viziteze celebra Fontana di Trevi

Unul dintre obiectivele turistice emblematice din Roma ar putea să nu mai poată fi vizitat în mod gratuit. Este vorba despre Fontana di Trevi, pentru care Primăria orașului analizează posibilitatea de a introduce o taxă de acces și un sistem pe bază de rezervare.

Eventuala decizie în acest sens nu are ca scop direct obținerea de bani, ci mai degrabă limitarea turismului excesiv. Supra-turismul a devenit un fenomen tot mai pronunțat în orașe precum Barcelona, Paris, Veneția sau Roma, iar localnicii consideră că orașele au de suferit, dincolo de câștigurile în plan economic.

Vizitată anual de milioane de persoane, Fontana di Trevi este un obiectiv turistic major în „Orașul etern”. A fost inaugurată în anul 1762, aflându-se în Piața Trevi din cartierul Quirinale, la capătul unui apeduct denumit Aqua Virgo. Este desigur este cea mai cunoscută și probabil cea mai frumoasă fântână arteziană din Roma, fotografiată de cei mai mulți dintre vizitatorii capitalei Italiei.

„Aș fi în favoarea ideii de examinare a unui nou tip de acces, limitat în timp şi cu un număr fix de vizitatori, având chiar un sistem de rezervare”, a declarat, Alessandro Onorato, adjunct responsabil de turism la Primăria Romei, în cadrul unui material publicat de cotidianul Corriere della Sera. Acesta a explicat că s-ar impune astfel stabilirea unui program cu ore de acces în zona unde poate fi admirată capodopera barocă.

Cât ar costa pentru turiști să vadă Fontana di Trevi

Suma de plată pentru accesul la Fontana di Trevi ar fi una simbolică: un euro. Plata s-ar impune însă doar pentru turiști, căci localnicii ar avea gratuitate întotdeauna. S-ar controla astfel aglomerația, dar și partea de curățenie, căci turiștii nu ar mai fi liberi să consume produse alimentare în acea zonă. Practic, se poate spune că fondurile generate de noua taxă ar fi destinate tocmai administrării mai bune a acestui obiectiv turistic.

Fontana di Trevi a apărut în decorul celei mai cunoscute scene din filmul lui Federico Fellini „La Dolce Vita”, cu actrița Anita Ekberg înotând în apele ei – o opțiune strict interzisă însă pentru oricine. Reprezentanții Primăriei Roma au ținut să precizeze că ideea taxării accesului la Fontana di Trevi este momentan o idee, fără a fi adoptată vreo decizie concretă.

Cel mai probabil, se va face consultare publică, iar decizia ar putea sau nu să fie votată la nivel administrativ. „Este o chestiune delicată şi dificilă, dar mai devreme sau mai târziu va trebui abordată. Turismul la Roma, care înregistrează cifre record, trebuie să fie sustenabil pentru oraș şi pentru mediu”, a explicat un oficial local, citat de presa italiană.

„Orașul etern” are multe obiective turistice impresionante. Printre acestea, se evidențiază și Panteonul, Bazilica Sf. Petru, Forumul Roman, Muzeul Vatican și Capela Sixtină. Poate cel mai apreciat punct turistic este însă Colosseumul, cunoscut și ca Amfiteatrul Flavian.

Cu aproximativ 2000 de ani de istorie, această locație găzduia în vremuri străvechi zeci de mii de spectatori care urmăreau luptele între gladiatori. Obiectivul este printre puținele locuri turistice din lume ilustrate într-un slot online dedicat – Legends of the Colosseum Megaways, lansat în anul 2023 de către producătorul de jocuri ca la aparate SYNOT.

2025, un an important pentru turismul în Roma

Anul viitor, Vatican și implicit Roma ar putea fi vizitate de un flux suplimentar de turiști în contextul Jubileului: 2025 este considerat un an sfânt celebrat de Biserica Catolică. Astfel, circa 30 de milioane de persoane ar putea ajunge în Capitala Italiei. Preocuparea pentru turism controlat nu este nouă în regiune: Veneția a testat chiar în 2024 un sistem de bilete cu plată pentru vizitatorii de o zi, în timpul perioadelor de vârf, din dorința de a gestiona mai bine valurile de vizitatori.

La Roma, se caută soluții pentru a stopa turismul excesiv. S-a discutat chiar de o taxă mai mare pentru toți vizitatorii, însă ideea nu este pe placul operatorilor din turism, care se tem de efectele negative. Pe de altă parte, s-a încercat limitarea numărului de restaurante și localuri fast-food în Centrul Istoric al Romei. O problemă rămâne partea de unități de cazare, unde controlul asupra structurilor non-hoteliere este momentan imposibil de realizat. Altfel spus, dincolo de cazarea în hoteluri acreditate, multe persoane aleg cazare în regim hotelier, prin sisteme precum AirBnb.

Autor