Valabil și anul acesta, proiectele cu teren gratuit de la stat atrag tinerii. Ideea de a-și face o casă în detrimentul achiziției unui apartament este tot mai pregnantă. O fi și o consecință a pandemiei sau simplul fapt că generațiile de tineri își doresc clasica casă.
Cert este că cei care au astfel de planuri, ar fi bine să profite de posibilitatea de a li se acorda un teren gratuit.
Iată care sunt condițiile!
Conform acesteia, poate fi obținut un teren de 250 până la 1000 de mp în comune sau sate, cu scopul de a construi o locuință proprietate personală. Dacă alegerea este de a construi în municipii sau sectoare, suprafața maximă este de 300 de mp, iar în orașe de maxim 400 mp. Primăriile acordă terenuri gratuite, în condiții specifice. Una din cele de importante este ca tinerii care solicită acest ajutor să aibă vârsta majoră, dar maxim 35 de ani.
Nu doar vârsta este o condiție importantă aici. La fel de important este ca tinerii solicitanți să înceapă construcția casei în termen scurt. Adică maxim un an de la data la care li s-a acordat terenul. De asemenea, ar trebui să finalizeze construcția în maxim 3 ani de la data la care li se acordă autorizația de construire. Atenție, data de finalizare se consideră a fi cea înscrisă pe procesul-verbal de recepție a unei lucrări.
Decizia de acordare a terenului aparține Consiliului Local. După caz, ar putea fi solicitate și alte acte față de cele standard. Nu face parte din această listă și documentația cu privire la proiect case moderne sau de orice fel ați dori să fie. În schimb, vi se va cere să faceți dovada faptului că dispuneți de resursele financiare necesare pentru a demara procesul de construire.
Știți cum se spune, de gusturi nu discutăm. Este de mare importanță suprafața disponibilă, însă se pare că și puțină ingeniozitate nu strică. Există diversitate și la capitolul proiecte, chiar și în cazul celor care vor dori varianta cu parter și mansardă se pot încadra în maximul de 57 mp. În plus, în funcție de firma cu care doresc să colaboreze, s-ar putea să aibă șansa de a nu plăti vreo modificare adusă proiectului, atât timp cât nu modifică suprafața totală ce trebuie construită.
Pot fi idei practice casele cu mansardă. O casă cu etaj în detrimentul celei cu un singur nivel? Depinde de suprafață și cum poate fi aceasta exploatată la maxim. În fond, cu ce salvați construind un etaj, compensați cu amprenta la sol în cazul casei pe un singur nivel. Deci despre a economi astfel nu se pune problema. Discutați în schimb cu firma de proiectare de construcții civile, înainte de a vă da acordul final pentru proiect ar fi bine de avut în vedere toate detaliile și maniera în care puteți construi eficient pe parcela de pământ disponibilă.