Peste 75% dintre antreprenorii români consideră că schimbările climatice au un impact negativ asupra mediului de afaceri românesc

Peste 75% dintre antreprenorii români consideră că schimbările climatice au un impact negativ asupra mediului de afaceri românesc
Publicat: 25/07/2024, 17:52

Majoritatea antreprenorilor români, peste 75% din cei chestionați într-un studiu IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie), consideră că schimbările climatice au un impact negativ și asupra pentru mediului de afaceri local. Aceasta este una dintre principalele concluzii ale studiului sociologic realizat de IRES pentru Academia de Sustenabilitate, cu sprijinul BCR.

O altă concluzie importantă a studiului este că 6 din 10 antreprenori cred că energia regenerabilă va juca un rol principal în succesul companiei, în timp ce jumătate dintre ei văd practicile sustenabile și gestionarea deșeurilor ca fiind de bază pentru viitorul afacerii lor. Cei mai mulți antreprenori asociază sustenabilitatea cu dezvoltarea durabilă a afacerii, îndeplinirea așteptărilor angajaților și ale clienților, costuri de finanțare reduse și reducerea amprentei de carbon.

Emiterea facturilor electronice, colectarea selectivă a deșeurilor și iluminatul eficient, printre cele mai populare acțiuni

Printre cele mai comune acțiuni de sustenabilitate se numără emiterea facturilor electronice, colectarea selectivă a deșeurilor și iluminatul eficient. Doar un mic procent, 10%, folosesc automobile electrice sau alternative de transport mai puțin poluante. Deși mulți antreprenori își doresc să adopte strategii de sustenabilitate, majoritatea nu colectează date pentru a crea rapoarte, doar 17% dintre ei făcând acest lucru. Principalele obstacole în colectarea datelor sunt resursele financiare, lipsa timpului și lipsa cunoștințelor necesare, iar principalele date colectate sunt cele legate de consumul de energie și electricitate, deșeurile generate, impactul social, proveniența materialelor folosite, consumul de apă și amprenta de carbon.

Peste 70% dintre antreprenori nu au stabilit obiective de sustenabilitate

Majoritatea antreprenorilor intervievați, peste 70%, nu au stabilite obiective de sustenabilitate legate de impactul activității asupra mediului și a societății. Dintre cei care au stabilit obiective, mai bine de o treime se concentrează pe colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor, în timp ce alții vizează eficiența energetică și energia regenerabilă.

Există, de asemenea, și un procent semnificativ de antreprenori, 68%, care nu sunt foarte bine informați despre reglementările UE din domeniu. Doar 2% consideră că au toate cunoștințele necesare, dar majoritatea, 82%, sunt dornici să învețe mai mult, preferând cursurile online precum cursurile oferite de Academia de Sustenabilitate.

Doar 3% dintre IMM-urile chestionate au un angajat dedicat exclusiv sustenabilității 

Structura organizațională arată că doar 3% dintre IMM-uri au un angajat dedicat exclusiv sustenabilității. De cele mai multe ori, deciziile sunt luate de proprietar sau CEO, iar în unele firme, deciziile sunt luate colectiv, implicând toți angajații.

În contextul oportunităților de finanțări verzi, intervine nevoia de dialog și de feedback, astfel încât IMM-urile să fie informate și să crească gradul de acces pentru aceste finanțări. Fondurile nerambursabile sunt la mare căutare, iar 7% dintre repondenți au apelat la finanțări verzi, în special pentru instalarea panourilor fotovoltaice.

În concluzie, antreprenorii români consideră sustenabilitatea ca fiind esențială pentru succesul pe termen lung al afacerilor lor. Totuși cele două mari obstacole care îi împiedică să o implementeze în afacerile lor sunt costurile și lipsa informațiilor.

Academia de Sustenabilitate, un proiect Social Innovation Solutions

Lansată în 2023 cu scopul de a aduce sustenabilitatea mai aproape de mediul de afaceri, Academia de Sustenabilitate este un proiect inițiat de Social Innovation Solutions alături de Fundația Coca Cola, partener fondator, BCR și Auchan, parteneri principali. Academia de Sustenabilitate este parte a programului Sustainable Futures, desfășurat în 4 țări din Europa Centrală și de Est.

Social Innovation Solutions este o organizație globală care susține IMM-uri și ONG-uri prin incubatoare, acceleratoare, platforme globale de conversație și educație, dar și prin furnizarea de soluții de foresight, durabilitate și circularitate. Misiunea Social Innovation Solutions (SIS) este de a susține indivizi și organizații să înțeleagă transformările viitorului și să dezvolte soluții sustenabile de tehnologie, politici publice și antreprenoriale. SIS organizează mai multe programe de educație de sustenabilitate în România și Europa Centrală și de Est, lucrând cu peste 15.000 de IMM-uri și ONG-uri prin programe precum Academia de Sustenabilitate, Transformator și Sustainability Hub. De asemenea, SIS dezvoltă platforme de conversații despre sustenabilitate și trenduri de viitor ca ESG Journey sau Climate Change Summit și oferă programe de foresight, inovație și sustenabilitate, precum ESG Lab.

Studiul Comportamente și Atitudini privind Sustenabilitatea în rândul IMM-urilor din România a fost realizat pentru Academia de Sustenabilitate de către IRES, cu susținerea BCR. Studiul s-a desfășurat în perioada 12 aprilie – 6 mai pe un eșantion de 303 respondenți, decidenți sau persoane implicate în procesul de decizie privind sustenabilitatea, folosind metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) și având o marjă de eroare de +/- 5,6%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Minivacanță de 4 zile în august pentru angajații din România. Cine beneficiază de cele 4...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce au făcut Bianca și Robert după circul și eliminarea de la Insula! Adevărată telenovelă...
Anca Țurcașiu, ipostază senzuală la plajă! Are 53 de ani, dar i-a fascinat pe toți...
Revin temperaturile sufocante, de aproape 40°C. Cod galben de caniculă până luni, în mai multe...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Viktor Orban a anunțat din România. Ungurii, obligați să recunoască: România e cea mai importantă
Ceaușescu a construit ilegal Casa Poporului. Mărturiile fostului arhitect-șef al Bucureștiului
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
O nouă descoperire contribuie la povestea migrației umane antice