Ce faci în săptămâna Zilei Pământului? Vino la SINGURUL târg anual de upcycling, la Slănic-Moldova!
Lansat în premieră în 2023 de Ziua Internațională a Pădurilor, „Lemn Vechi și Nou – Târg de mobilier upcycled” își deschide din nou porțile pentru a doua ediție în data de 26 aprilie 2024.
Timp de 4 zile, creativi din toate sferele se adună la Slănic-Moldova, jud. Bacău să celebreze o inițiativă unică în România de salvare a pădurilor prin reciclarea lemnului vechi și transpunerea lui în elemente de design contemporan, ca manifest împotriva consumerismului și exemplu de implicare și inovație în tranziția ecologică.
Ca și la prima ediție, locația principală în care se desfășoară târgul este Centrala Artelor In Context, ea însăși un proiect de upcycling și un reper pe harta hub-urilor creative din România: o fostă centrală termoelectrică, care are acum un turn roz și o fațadă desenată de Dan Perjovschi. Evenimente-satelit și intervenții artistice se vor desfășura în stațiune în mijlocul naturii. Locațiile urmează să fie anunțate în perioada dinaintea deschiderii.
Anul acesta, activitatea echipei de proiect s-a concentrat pe recondiționarea de scaune, ca omagiu adus celei mai complexe piese de mobilier, dar și cea cu potențialul cel mai mare de impact creativ și educațional. Scaunele upcycled de la Centrala pot deveni, prin colaborările cu segmentul HORECA, ambasadoarele tranziției către un stil de viață sustenabil.
Scaunele care vor fi prezentate în această ediție a târgului Lemn Vechi și Nou au fost recuperate direct din comunitățile regiunii și au fost transformate în cadrul unor parteneriate strategice pe care Asociația de Artă In Context Slănic Moldova le-a încheiat cu două instituții de învățământ din județul Bacău: Colegiul Național de Artă G. Apostu Bacău și Centrul Educativ Târgu Ocna. Acestea vor fi jurizate și licitate în data de 27 aprilie. Veniturile obținute din vânzări vor fi direcționate spre dotarea atelierelor colaboratoare ale proiectului, în vederea creșterii impactului și a cantității de deșeuri voluminoase deviate de la depozitarea la groapa de gunoi.
În anul de la lansare, proiectul a mobilat cu mobilă upcycled reședințe private și cafenele precum Replace din strada Armenească 23, București, a participat la evenimente creative care promovează sustenabilitatea precum Comunidar la Mezanin Market, Romanian Design Week și Trifoi Fest, aflându-se printre finaliști la Green Gala Awards 2023 organizată de Romania Green Building Council. Începând din 2024, Asociația de Artă In Context Slănic Moldova a devenit reprezentant Zero Waste România în județul Bacău.
Munți, păduri, izvoare minerale, ateliere de pictură pe mobilier și zero waste – se întâmplă numai la Slănic, Perla Moldovei!
Evenimentul este organizat de Asociația de Artă In Context și finanțat prin programul de granturi nerambursabile multianuale Comunitățile Pădurii de Mâine, oferit de Fundația Pădurea de Mâine comunităților forestiere pentru dezvoltare durabilă, educație și conștientizare a importanței protejării pădurilor în contextul schimbărilor climatice.
Programul târgului:
Vineri, 26 aprilie: 16:00 – 20:00
- 16:00-17:00 povestim despre upcycling cu Alina Georgiana Teodorescu, artist și fondator In Context Slănic Moldova
- 18:00-20:00 Soft opening
Sâmbătă, 27 aprilie: 10:00-19:00
- 10:00 – Deschidere târg, prezentare In Context și tur ghidat La Centrală
- 14:00 – Expoziție în natură de scaune upcycled realizate de către elevii Colegiului Național de Artă George Apostu Bacău în cadrul concursului lansat în 2023 de către Asociația de Artă In Context Slănic (locația: pădurea din vecinătatea Monumentului lui Euclid, zona Sonda 2 – tbc).
Duminică, 28 Aprilie: 10:00-19:00
- 11:00-11:30 Prezentare In Context și tur ghidat La Centrală
- 13:00-15:00 atelier pictură pe scaune pentru copii
- 16:00-17:00 prezentare proiecte câștigătoare și prototipuri concurs de design de produs SIT (Sustainable Interiors Together)
Luni, 29 Aprilie
- 10:00-19:00 deschis
Locație: Centrala Artelor In Context, Strada Porumbeilor, Slănic Moldova (lângă Vila Siam, căutați turnul roz).
Pentru mai multe detalii: contact@incontext.art; Tel. 0723 352 010