Prima pagină » Comunicate de presă » Sfaturi și soluții pentru prevenirea fraudelor online de Black Friday (COMUNICAT DE PRESĂ)

Sfaturi și soluții pentru prevenirea fraudelor online de Black Friday (COMUNICAT DE PRESĂ)

Sfaturi și soluții pentru prevenirea fraudelor online de Black Friday (COMUNICAT DE PRESĂ)
Sursa: Profimedia

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Asociația Română a Băncilor (ARB) avertizează, prin intermediul proiectului național de prevenire a criminalității informatice și educație digitală #SigurantaOnline (sigurantaonline.ro), că infractorii cibernetici pot profita de perioada Black Friday pentru a obține venituri ilicite sau un volum mare de date sensibile (date personale și financiare). Atacatorii se folosesc mereu de context pentru a-și perfecționa metodele de atac, iar perioada cu cel mai mare volum de cumpărături online constituie o oportunitate perfectă de a se deghiza în furnizori de diverse servicii sau companii, pentru a atrage în capcană cumpărătorii interesați de promoții și de reduceri  de prețuri.

În perioada Black Friday, a reducerilor consistente și una dintre cele mai aglomerate din punct de vedere al tranzacțiilor online, infractorii cibernetici recurg la site-uri false, site-uri clonă, oferte prea bune pentru a fi adevărate și diverse metode de inginerie socială, cu scopul de a induce în eroare cumpărătorii să își ofere date sensibile, dar mai ales datele de card.

Sursa: Profimedia

Sursa: Profimedia

Metode comune de fraudă și sfaturi pentru a le preveni: 

  • Site-uri false de comerț online
  • Descriere: Infractorii creează site-uri de cumpărături false, care imită/clonează paginile web ale magazinelor legitime, oferind prețuri incredibil de mici.
  • Prevenire: Efectuați cumpărături doar pe site-uri sigure, cu adrese securizate (https) și informații de contact verificate. Un magazin virtual trebuie să conțină date legate de compania care îl operează, adresă fizică, date de contact etc.
  • Phishing prin mesaje sau emailuri false
  • Descriere: Cetățenii pot primi emailuri sau mesaje tematice de Black Friday prin care se solicită să acceseze link-uri malițioase sub pretextul unor oferte exclusive sau premii. Aceste link-uri pot duce la pagini de phishing care colectează informații financiare.
  • Prevenire: Evitați să dați click pe link-uri care provin din surse necunoscute și verificați adresa expeditorului. Magazinele nu cer informații sensibile prin email sau SMS. Accesați site-ul dorit prin scrierea adresei în browser. Fiți atenți la emailurile care pretind a fi de la magazine mari, în special cele care cer informații personale sau financiare.
  • Produse contrafăcute
  • Descriere: Unele magazine oferă produse contrafăcute la prețuri mari, pretinzând că sunt originale.
  • Prevenire: Cumpărați doar de la vânzători de încredere și evitați prețurile mult prea mici pentru produse de lux.
  • Fraude promovate prin anunțuri pe rețelele sociale
  • Descriere: Reclamele de pe rețelele de socializare cu anunțuri frauduloase care promit reduceri incredibile sunt tot mai frecvente și pot redirecționa/conduce către site-uri false/nesigure care colectează informații personale și de plată.
  • Prevenire: Dacă o ofertă pare prea bună și prea ieftină, atunci riscul de fraudă este foarte mare. Verifică legitimitatea magazinului și a ofertei prin compararea prețurilor și recenziilor, dar nu vă lăsați influențați doar de recenziile de pe social media, în mod special de acolo unde ai găsit și „oferta” promovată.
  • Metode de plată nesigure
  • Descriere: Unele site-uri cer detalii de plată fără a avea măsuri de securitate adecvate.
  • Prevenire: Folosiți metode de plată sigure, cum ar fi carduri cu protecție anti-fraudă și confirmare suplimentară a plăților. Activați alertele pentru conturile bancare și aplicațiile de plată pentru a detecta rapid activități suspecte.
  • Păstrați confidențiale datele cardului și parolele de acces la conturile bancare! Să nu furnizați datele de pe cardul bancar în nicio situație: numărul, data de expirare și codul de securitate de pe spatele cardului format din trei cifre. Aceste date se folosesc doar de către utilizator pentru plata online pe site-uri securizate și nu atunci când sunteți conectat la o rețea Wi-Fi publică, ci trebuie să fie securizată

În plus, pentru a evita fraudele, înainte de a face vreo plată se pot verifica prin intermediul unor soluții gratis, cum sunt http://scamadviser.com/ sau http://virustotal.com/, site-urile de unde se face achiziția, sursele mesajelor de promovare sau alte informații primite.

Pentru informații suplimentare, recomandări complete despre siguranța în mediul digital sau chiar pentru posibilitatea de a vă antrena să evitați principalele amenințări din mediul online, accesați site-ul www.sigurantaonline.ro, parte a proiectului de prevenire a criminalității informatice #Siguranțaonline.

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și