Studiul realizat de Office for Health Improvement and Disparities, agenție a Ministerului Sănătății din Marea Britanie, susține că, deși nu lipsite total de riscuri, țigările electronice prezintă doar o mică fracțiune din riscurile asociate consumului de țigări clasice. Mai mult, vapatul constituie principalul ajutor folosit de persoanele care vor să renunțe la fumat.
`Nicotine vaping in England: 2022 evidence update” este cel de-al 8-lea studiu dintr-o serie începută de Public Health England în 2014. Cercetările făcute în ultimii ani de agenția de sănătate publică din Marea Britanie sunt confirmate și de analiza realizată anul acesta.
Ediția din 2022 a acestui studiu, realizată de un consorțiu de cercetători condus de către King’s College, este și cea mai comprehensivă din toată seria de studii, fiind focusată pe potențialele riscuri ale vapatului. Concluziile studiului, în linie cu cercetările anterioare, confirmă faptul că vapatul este mult mai puțin dăunător decât fumatul. În plus, studiul confirmă faptul că țigările electronice constituie o metodă de bază în lupta împotriva fumatului.
Principalele concluzii ale studiului sunt:
Studiul atrage totodată atenția asupra faptului că numai 34% dintre fumători sunt conștienți de faptul că țigările electronice prezintă mult mai puține riscuri decât țigările clasice, și este important ca riscurile prezentate de vapat să nu mai fie exagerate: ”astfel încât să nu dezinformeze fumătorii [care vor să renunțe la fumat] referitor la riscurile mult mai mici ale vapatului în raport cu țigările clasice.”
Marea Britanie este una dintre țările cu cea mai mare scădere recentă din lume a numărului de fumători. Astfel, conform Eurobarometrului 506/2021, din 2006 până în 2020 numărul de fumători din Marea Britanie a scăzut cu 21%. În prezent, în Marea Britanie prevalența fumatului este de 12%, în timp ce în România a ajuns la 30%.