Tratamentul modern, minim invaziv, al herniilor abdominale

Tratamentul modern, minim invaziv, al herniilor abdominale
Publicat: 13/04/2023, 14:29
Actualizat: 13/04/2023, 15:29

Avansul tehnicilor chirurgicale, al echipamentelor și tehnologiilor medicale permite astăzi abordări minim invazive pentru afecțiuni care în trecut necesitau intervenții chirurgicale complexe, asociate cu riscuri semnificative pentru pacienți. Printre acestea se numără herniile abdominale (epigastrice, femurale sau inghinale) și eventrațiile sau herniile postincizionale, apărute după operații anterioare.

Indiferent de tipul și de localizarea lor, herniile abdominale, care reprezintă exteriorizarea pe sub piele a unui organ abdominal printr-un punct de minimă rezistență din peretele abdominal, nu se pot ameliora niciodată de la sine. Dimpotrivă, acestea au tendința de a crește și se pot complica, punând în pericol viața pacientului. De aceea, încă de la primele semnale de alarmă – apariția unei proeminențe (umflături) la nivelul abdomenului, care poate fi însoțită sau nu de durere – pacientul trebuie să se prezinte pentru consultație la un medic specializat în chirurgie generală, pentru diagnostic prompt și tratament adecvat.

Repararea herniilor abdominale presupune întărirea peretelui abdominal, iar în acest scop chirurgul va utiliza proteze speciale, cunoscute sub denumirea de plase chirurgicale, care sunt confecționate din materiale biocompatibile, ce permit o integrare rapidă în organism. Montarea acestor plase poate fi realizată prin intervenții chirurgicale deschise, care implică incizii largi, dar și prin proceduri minim invazive, precum laparoscopia sau chirurgia robotică, acestea din urmă oferind numeroase avantaje pentru pacient.

Chirurgia robotică utilizată în tratarea herniilor abdominale implică efectuarea unor incizii mici și folosirea unor instrumente chirurgicale minuscule, atașate de brațele robotului manevrat de chirurg. Prin abord robotic, medicul poate opera cu precizie, realizând disecții ample, ce necesită o acuratețe fără egal. Astfel, medicul are posibilitatea de a vizualiza și de a respecta structuri anatomice care, în mod normal, ar fi invizibile, cum sunt vasele de sânge de dimensiuni foarte mici sau filetele nervoase subțiri. În acest fel, riscul de complicații este semnificativ mai redus, iar pacienții tratați prin chirurgie robotică se vor recupera mai rapid, comparativ cu o intervenție chirurgicală clasică.

Un alt avantaj important al chirurgiei robotice este obținerea unei imagini tridimensionale excelente a zonei operate, mult mărite și cu o rezoluție superioară comparativ cu imaginile obținute în timpul procedurilor laparoscopice. În plus, prin utilizarea plasei chirurgicale, care reduce tensiunea exercitată asupra defectului parietal după închidere, chirurgia robotică permite o reluare mai rapidă a rutinei zilnice. Astfel, un pacient operat în acest mod poate să se ridice din pat la doar câteva ore după intervenție, să conducă mașina începând cu a doua zi și nu are nevoie de administrarea unor doze mari de calmante, care au efecte secundare.

Chirurgia robotică depășește limitele procedurilor laparoscopice, oferind imagini tridimensionale, cu percepția în adâncime a câmpului operator și instrumente chirurgicale articulate, care permit o mare libertate de mișcare, eliminând totodată tremorul fiziologic al mâinii chirurgului. Cu toate acestea, decizia privind tipul de intervenție chirurgicală trebuie să fie stabilită de medic în urma discuției cu pacientul și după prezentarea tuturor opțiunilor terapeutice disponibile.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de servicii complete de diagnostic și tratament pentru herniile abdominale. Atunci când există indicație în acest sens, tratamentul chirurgical se poate realiza inclusiv prin intervenții de chirurgie robotică sigure și precise, cu ajutorul sistemul robotic de ultimă generație da Vinci Xi. Aceasta permite efectuarea unei game foarte largi de operații, cu beneficii evidente pentru pacient, printre care se numără scăderea sângerării intraoperatorii, reducerea durerilor postoperatorii și o recuperare mai rapidă în comparație cu alte tipuri de intervenții chirurgicale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Votul în Republica Moldova s-a încheiat /...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în televiziune. Florin Călinescu a spus ADIO: Nu stau la negocieri
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu