Tratamentul modern, minim invaziv, al herniilor abdominale

Tratamentul modern, minim invaziv, al herniilor abdominale
Publicat: 13/04/2023, 14:29
Actualizat: 13/04/2023, 15:29

Avansul tehnicilor chirurgicale, al echipamentelor și tehnologiilor medicale permite astăzi abordări minim invazive pentru afecțiuni care în trecut necesitau intervenții chirurgicale complexe, asociate cu riscuri semnificative pentru pacienți. Printre acestea se numără herniile abdominale (epigastrice, femurale sau inghinale) și eventrațiile sau herniile postincizionale, apărute după operații anterioare.

Indiferent de tipul și de localizarea lor, herniile abdominale, care reprezintă exteriorizarea pe sub piele a unui organ abdominal printr-un punct de minimă rezistență din peretele abdominal, nu se pot ameliora niciodată de la sine. Dimpotrivă, acestea au tendința de a crește și se pot complica, punând în pericol viața pacientului. De aceea, încă de la primele semnale de alarmă – apariția unei proeminențe (umflături) la nivelul abdomenului, care poate fi însoțită sau nu de durere – pacientul trebuie să se prezinte pentru consultație la un medic specializat în chirurgie generală, pentru diagnostic prompt și tratament adecvat.

Repararea herniilor abdominale presupune întărirea peretelui abdominal, iar în acest scop chirurgul va utiliza proteze speciale, cunoscute sub denumirea de plase chirurgicale, care sunt confecționate din materiale biocompatibile, ce permit o integrare rapidă în organism. Montarea acestor plase poate fi realizată prin intervenții chirurgicale deschise, care implică incizii largi, dar și prin proceduri minim invazive, precum laparoscopia sau chirurgia robotică, acestea din urmă oferind numeroase avantaje pentru pacient.

Chirurgia robotică utilizată în tratarea herniilor abdominale implică efectuarea unor incizii mici și folosirea unor instrumente chirurgicale minuscule, atașate de brațele robotului manevrat de chirurg. Prin abord robotic, medicul poate opera cu precizie, realizând disecții ample, ce necesită o acuratețe fără egal. Astfel, medicul are posibilitatea de a vizualiza și de a respecta structuri anatomice care, în mod normal, ar fi invizibile, cum sunt vasele de sânge de dimensiuni foarte mici sau filetele nervoase subțiri. În acest fel, riscul de complicații este semnificativ mai redus, iar pacienții tratați prin chirurgie robotică se vor recupera mai rapid, comparativ cu o intervenție chirurgicală clasică.

Un alt avantaj important al chirurgiei robotice este obținerea unei imagini tridimensionale excelente a zonei operate, mult mărite și cu o rezoluție superioară comparativ cu imaginile obținute în timpul procedurilor laparoscopice. În plus, prin utilizarea plasei chirurgicale, care reduce tensiunea exercitată asupra defectului parietal după închidere, chirurgia robotică permite o reluare mai rapidă a rutinei zilnice. Astfel, un pacient operat în acest mod poate să se ridice din pat la doar câteva ore după intervenție, să conducă mașina începând cu a doua zi și nu are nevoie de administrarea unor doze mari de calmante, care au efecte secundare.

Chirurgia robotică depășește limitele procedurilor laparoscopice, oferind imagini tridimensionale, cu percepția în adâncime a câmpului operator și instrumente chirurgicale articulate, care permit o mare libertate de mișcare, eliminând totodată tremorul fiziologic al mâinii chirurgului. Cu toate acestea, decizia privind tipul de intervenție chirurgicală trebuie să fie stabilită de medic în urma discuției cu pacientul și după prezentarea tuturor opțiunilor terapeutice disponibile.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de servicii complete de diagnostic și tratament pentru herniile abdominale. Atunci când există indicație în acest sens, tratamentul chirurgical se poate realiza inclusiv prin intervenții de chirurgie robotică sigure și precise, cu ajutorul sistemul robotic de ultimă generație da Vinci Xi. Aceasta permite efectuarea unei game foarte largi de operații, cu beneficii evidente pentru pacient, printre care se numără scăderea sângerării intraoperatorii, reducerea durerilor postoperatorii și o recuperare mai rapidă în comparație cu alte tipuri de intervenții chirurgicale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri