27.12.2020, Ziua V pentru Europa! A început programul de vaccinare în masă. Cum decurg campaniile în Italia, Spania, Bulgaria sau Ungaria (UPDATE)

Publicat: 27 12. 2020, 17:26
Actualizat: 28 12. 2020, 15:07
Foto: Pixabay

Vaccinarea în masă la nivelul întregului bloc comunitar a început de duminică, 27 decembrie. Momentul a fost marcat deja de experții în PR ai Big Pharma, astfel că presa mainstream s-a grăbit să anunțe Ziua V pentru Europa. Ziua V sau Ziua Vaccinării, cum va rămâne în istorie…

Pe întreg continentul,  angajaţi din sectorul sanitar şi membri ai grupurilor de mare risc, precum rezidenţii căminelor de bătrâni, vor primi simultan prima doză de vaccin împotriva coronavirusului azi, 27.12.2020.

Irlanda

Primele vaccinări  vor fi administrate la 30 decembrie

Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a declarat că primele vaccinuri Covid-19 vor fi administrate pe 30 decembrie.

Acesta a spus că se așteaptă să ajungă în Irlanda  puțin sub 10.000 de doze de vaccin Covid-19 în ziua de Sfântul Ștefan. Ministrul a spus că un al doilea transport de „câteva zeci de mii de doze” va ajunge în prima săptămână a lunii ianuarie și în fiecare săptămână de atunci.

Slovenia

Vaccinarea în masă împotriva Covid-19 a început în rândul persoanelor în vârstă de la casele de bătrâni la 8:30
Primele trei persoane vaccinate au fost: Maribor Franc Kramberger, Angelica Butenko și Jože Pelko, a declarat Guvernul, duminică, pe Twitter.
În Slovenia, prima persoană care a fost vaccinată a fost dr. Franc Kramberger, pensionar în unitatea de îngrijire Dom svetega Lenarta.
În Slovenia, prima persoană care a fost vaccinată a fost dr. Franc Kramberger

 

Marija Magajne, secretar de stat în Guvernul Sloveniei

 

Magajne a anunțat că persoanele în vârstă de peste 80 de ani care sunt acasă ar putea fi vaccinate spre sfârșitul lunii ianuarie. Secretarul de stat a spus că toate căminele de îngrijire au primit doze de vaccin in mod proportional cu interesul exprimat în rândul persoanelor în vârstă.

Slovenia a primit, sâmbătă, primele 9.750 de doze de vaccin dezvoltate de Pfizer și BioNTech. Vaccinul a fost livrat la spitalul UKC Ljubljana și apoi distribuit la centrele de sănătate comunitare, care sunt responsabile de vaccinare la căminele de bătrâni.

Letonia

Primele vaccinuri împotriva Covid-19 au fost livrate Letoniei, a scris astăzi ministrul Sănătății Ilze Vinkele (pentru dezvoltare) în contul său de Twitter.

„Vaccinul este aici !!!” a spus ministrul pe contul ei de Twitter, atașând patru fotografii care arată cutii de carton transportate dintr-un camion în clădire. Inscripțiile de pe cutii indică faptul că sunt destinate transportului de mărfuri care trebuie menținute la o anumită temperatură. Cutiile folosesc gheață uscată pentru a menține temperatura, iar fiecare dintre ele cântărește 20,5 kilograme, conform inscripțiilor.

Primul ministru Krišjanis Karinš (JV) a postat, de asemenea, pe contul său de Twitter că astăzi este o zi importantă, deoarece a fost livrat primul transport de vaccinuri Covid-19. El a reamintit că este planificat să înceapă procesul de vaccinare săptămâna viitoare, iar medicii vor fi primii care vor primi vaccinul.

Prima livrare conține 9.750 de doze de vaccin Pfizer-BioNtech. După cum s-a raportat, inițial, 4.875 medici vor fi vaccinați împotriva Covid-19, a declarat Svens Henkuzens, director al Agenției de Stat pentru Medicamente (ZVA).

Finlanda

Prim-ministrul a reamintit că procesul de vaccinare este planificat să înceapă săptămâna viitoare
Finlanda a început să vaccineze rezidenții împotriva coronavirusului duminică după-amiază, atunci când trei lucrători de primă linie din cadrul Spitalului Universitar din Helsinki (HUS) au primit primele vaccinări. Primul vaccin a fost administrat personalului medical din districtele spitalicești Helsinki și Uusimaa, sau Hus.
„Nu am simțit nimic. Este normal”, a declarat presei asistenta medicală Kirsi Mustalammi, care a fost printre primele.
Printre primele persoane vaccinata se numără asistență medicală Kirsi Mustalammi

Belgia/ Luxemburg

Primele vaccinări împotriva coronavirusului din Belgia au început luni dimineață, după ora 11:00.

În ciuda faptului că nu au lansat oficial vaccinările până la 5 ianuarie, trei case de îngrijire medicală din Belgia au fost alese pentru a lansa campania de vaccinare împotriva virusului.

Primul vaccin coronavirus din Belgia a fost administrat luni dimineață lui Jos Hermans, în vârstă de 96 de ani, la centrul de îngrijire rezidențială Sint-Pieter din municipiul Puurs din regiunea Anvers.

„Mă simt cu 30 de ani mai tânără acum”, a declarat Hermans presei locale. „Toată lumea trebuie vaccinată. Când toată lumea va fi vaccinată, vom fi din nou mai liberi, iar copiii și nepoții noștri pot veni să ne viziteze ”.

Jos Hermans, în vârstă de 96 de ani, a primit prima doză de vaccin. El este cel mai vechi rezident al casei de bătrâni, Sînt-Pieter din Puers-Saint-Amand

Primarul Koen Van den Heuvel a anunțat că consiliul orașului este foarte mândru și este încântat că primul vaccin va fi administrat la centrul de îngrijire rezidențială Sint-Pieter din municipiul său.

Luxemburg

Primul centru de vaccinare al țării urmează să-și deschidă porțile luni, 28 decembrie, la prânz. Echipele mobile au început deja să administreze vaccinul în spitale.

Asistenta principală Catarina Fernandes și asistentul Kevin Navarro sunt primele două persoane din Luxemburg care au primit vaccinarea covid-19 la Sala Victor Hugo luni 28 decembrie.

Catarina Fernandes este asistenta principală la departamentul pentru boli infecțioase al Centrului Hospitalar de Luxemburg (CHL), care a fost transformat rapid în primul spital Covid-19 din Luxemburg în primele zile ale focarului.

Kevin Nazarro este asistent medical la etajul Covid-19 al CHL, unul dintre mii de lucrători transfrontalieri din sistemul de sănătate din Luxemburg.

Sâmbătă a ajuns loc prima livrare de 9.700 de doze de vaccin din care 4.850 de persoane pot fi vaccinate. Aceste doze sunt mai întâi desemnate pentru personalul medical.

Vaccinările vor începe pe 28 decembrie.

Ţările de Jos

Primul lot de 10.000 de vaccinuri Pfizer / BioNtech a sosit în acest sfârșit de săptămână, dar Ţările de Jos nu vor începe vaccinarea până pe 8 ianuarie, primele vaccinuri vor fi efectuate cadrelor medicale, asistentelor medicale și celor care au grijă de persoanele cu dizabilități.

Portugalia

António Sarmento, directorul departamentului de boli infecțioase din spitalul São João din Porto, în vârstă de 65 de ani, a fost primul care a primit vaccinul BioNTech / Pfizer
António Sarmento, directorul departamentului de boli infecțioase din spitalul São João din Porto, în vârstă de 65 de ani, a fost primul care a primit vaccinul BioNTech / Pfizer astăzi, odată cu începerea programului de vaccinare în masă din Portugalia.
El și-a describes sentimental, fiind „calm, încrezător, optimist”, dar puțîn emoționat din cauza expunerii mediatice intense.
„Riscul nu este zero”, a recunoscut el ulterior, „dar atunci nu este zero pentru orice medicament nou … Istoria ne spune că vaccinurile sunt foarte sigure”, a adăugat el, sugerând că, în acceptarea vaccinului, „vom evita mii de decese, fie din Covid-19, fie din cauza sărăciei ”.
António Sarmento, directorul departamentului de boli infecțioase din spitalul São João din Porto, în vârstă de 65 de ani

Primele vaccinuri vor fi acordate lucrătorilor din domeniul sănătății din prima linie din cinci spitale mari: două în Lisabona, două în Porto și în Coimbra. Aproximativ 80.000 de doze de vaccin Pfizer / BioNTech vor fi livrate până la sfârșitul anului.

Lituania

Nijolė Ramonaitė, asistenta Centrului de Boli Infecțioase, a fost primul medic care a fost vaccinat

Duminică dimineața, la ora 08.00, Lituania a început să vaccineze medicii în Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai și Panevėžys. Nijolė Ramonaitė. Asistenta Centrului de Boli Infecțioase a fost primul medic care a fost vaccinat în clinicile din Santara. Vaccinurile din clinica Santara sunt administrate în primul rând personalului medical care are contact direct cu pacienții cu infecție cu coronavirus. Clinica Santara este principala instituție coordonatoare din regiunea Vilnius, prin urmare va fi responsabilă pentru vaccinarea personalului medical cu vaccin COVID-19 în spitalele de sprijin atât în ​​Vilnius, cât și în regiunea de est a Lituaniei.

Primul medic care a fost vaccinat a fost o asistentă medicală din Vilnius, Nijolė Ramonaitė.

„Sunt foarte bucuroasă că acest vaccin a ajuns în cele din urmă în Lituania. Pentru noi medicii, este un cadou imens de Crăciun. În cele din urmă vom putea trăi din nou normal. Mulțumesc ”, a spus N. Ramonaitė după vaccinare.

Primul medic care a fost vaccinat a fost o asistentă medicală din Vilnius, Nijolė Ramonaitė.

Vaccinarea la clinica Santara a început duminică, 27 decembrie, la ora 20:00. dimineața și va continua până la ora 17:00.

În zilele următoare, 9.750 de medici care lucrează cu pacienți cu Covid-19 vor fi vaccinați. Secunda vaccin necesară pentru formarea imunității va fi administrată pe 17 ianuarie.

Între timp, medicii care au refuzat să fie vaccinați nu vor avea voie să lucreze în continuare cu pacienții cu coronavirus, potrivit șefului clinicii Santara din Vilnius, Feliksas Jankevičius.

Grecia

O asistentă medicală și o persoană în vârstă sunt primii vaccinați, simbolizând grupurile prioritare

Efstathia Kampisiouli, asistent medical  la „Evangelismos” (Terapie Intensivă) a fost prima persoană care a fost vaccinată la ora 13:00 după-amiaza, marcând începutul sfârșitului pandemiei.

Efstathia Kampisiouli, asistent medical la „Evangelismos” (Terapie Intensivă) a fost prima persoană care a fost vaccinată

 

Efstathia Kampisiouli, asistent medical intensiv la cel mai mare spital din țară, este prima persoană vaccinată; treizeci de minute mai târziu, a urmat-o o persoană vârstnică, Michalis Giovanidis.

Efstathia Kampisiouli a crescut în Gortynia Crossroads, a studiat mai târziu și a  lucrat la un spital în Atena.

Franța

O femeie de 78 de ani a fost prima persoană vaccinată în Franța împotriva Covid-19, duminică, la spitalul René-Muret din Sevran, Seine- Saint-Denis, potrivit unui jurnalist AFP de la fața locului.

„Sunt emoționată”, a spus această femeie, Mauricette, fostă asistentă care suferă de patologii cronice, vaccinată în jurul orei 11.00 în unitatea de îngrijire.

Mauricette, fostă asistentă care suferă de patologii cronice

Un cardiolog în vârstă de 65 de ani, dr. Jean-Jacques Monsuez, a fost vaccinat cu puțin timp înainte de ora 11:20. „Trebuie să punem capăt acestei epidemii, ucide prea mulți oameni și aplatizează economia”, a răspuns acest medic după ce a primit injecția.

Estonia

Imunizarea pentru COVID-19 a început duminică în Estonia, când medicul rezident, Jelena Rozinko a devenit prima persoană care a primit vaccinul Pfizer,  la Centrul Medical Kohtla-Järve (Kohtla-Järve Tervisemaja).

Rozinko (24 de ani) a spus înainte de a primi vaccinul că, deși nu se teme de ace, numărul jurnaliștilor și camerelor prezente a fost puțin descurajant.

Jelena Rozinko este un tânăr medic din Kohtla-Järve care și-a început rezidențiatul în această toamnă după ce a absolvit Universitatea din Tartu. În primăvară lucra ca medic asistent la spitalului central Ida-Viru din Kohtla-Järve. Experiența a contribuit la consolidarea interesului ei pentru bolile transmisibile, iar Rozinko a devenit rezidentă în secția COVID-19 a spitalului, în această toamnă.

Medicul rezident, Jelena Rozinko a devenit prima persoană care a primit vaccinul Pfizer

Croația

Prima persoană din Croația care a primit o doză de vaccin coronavirus Pfizer este Branka Aničić, în vârstă de 81 de ani, din Zagreb, membră a Căminului pentru bătrâni Trešnjevka. A fost vaccinată de Dr. Miroslav Hanževački. Branka Aničić din Zagreb s-a născut în 1939.

Branka Aničić a lucrat ca tehnician farmaceutic la Spitalul Clinic Sisters of Mercy din Zagreb.

Imediat după ce a primit vaccinul, ea s-a adresat presei.

„Sunt bucuroasă că am fost aleasă să fiu prima persoană vaccinată. Vaccinul a venit repede, mai repede decât am sperat. Acum, tot ce trebuie să acceptăm este de dragul prietenilor și al familiei”.

Prima persoană din Croația care a primit o doză de vaccin coronavirus Pfizer este Branka Aničić, în vârstă de 81 de ani, din Zagreb, membră a Căminului pentru bătrâni Trešnjevka

Aproximativ 2.000 de persoane ar trebui să primească vaccinul, duminică, în toată Croația, mai ales în case rezidențiale pentru bătrâni, dar și unii angajați din centrele de sănătate.

Danemarca

Primul danez tocmai a primit prima injecție a vaccinului împotriva covid-19, Leif Heiselberg, în vârstă de 79 de ani, de la Ældrecenter Øst din Odense.

Primul danez tocmai a primit prima injecție a vaccinului împotriva covid-19, Leif Heiselberg

Directorul Agenției Daneze pentru Medicamente, Thomas Senderovitz, consideră că este „un imens succes” faptul că se poate vaccina deja împotriva coronavirusului.

Bulgaria

Angelov, căruia i s-a administrat prima injecție la spitalul St Anna din capitala Bulgariei Sofia, a spus imediat după aceea: „Cred că oamenii de știință și-au făcut treaba. Cred că în curând vom începe să triumfăm asupra Covid-19. Abia aștept să-mi văd tatăl în vârstă de 70 de ani fără griji.”

El a spus că, după vaccinare, s-a simțit bine.

 

Angelov, căruia i s-a administrat prima injecție la spitalul St Anna din Sofia

Imediat după el, episcopul Bisericii Ortodoxe bulgare Tihon, dr. Rada Prokopova, șeful Departamentului de Cardiologie al Clinicii de Medicină Internă și în prezent șeful departamentului Covid-19 al spitalului St Anna, precum și Ani Kirova, asistentă medicală la Clinica de anestezie și terapie intensivă au fost vaccinati.

În Bulgaria, vaccinările au început simultan în mai multe spitale din capitala Sofia și în orașele Plovdiv și Burgas după ce sâmbătă a sosit primul lot de 9.750 de focuri.

Malta

O asistentă medicală a devenit prima persoană din Malta care a fost vaccinată, potrivit unui tweet al premierului, Robert Abela.

O altă națiune insulară mediteraneană, Cipru, a început, de asemenea, să își vaccineze populația.

Un medic care lucra la Spitalul General Ammochostos (Famagusta) și Andreas Raounas, în vârstă de 84 de ani, rezident la o casă de îngrijire, din Nicosia  au fost primii cetățeni care au fost vaccinați împotriva COVID-19 după autoritățile au primit ieri primele loturi de vaccin Pfizer-BioNTech.

În Cipru, prima persoană care a fost vaccinată a fost un medic care lucra la Spitalul General Ammochostos (Famagusta)
Andreas Raounas, în vârstă de 84 de ani, rezident la o casă de îngrijire, din Nicosia

 

Suedia

Duminică, vaccinarea împotriva covid-19 a început în Suedia. La Stockholm, Stig Selin, în vârstă de 76 de ani ,locuieste  la unitatea specială Attendo Sabbatsbergsbyn, a fost primul care a fost vaccinat.

„Nu a durut” , a spus Stig Selin.

Stig Selin a spus că nu a ezitat niciodată să se vaccineze și că nu-și face griji cu privire la efectele secundare.

Prima persoană vaccinată în regiunea Stockholm, Suedia

Duminică dimineața, Gun- Britt Johnsson, în vârstă de 91 de ani, locuiește la casa de bătrâni a lui Boken, în Mjölby, în Östergötland. a devenit, de asemenea, una dintre primele persoane care a primit prima doză de vaccin împotriva Covid-19.

 

Gunn-Britt Johnsson, 91 de ani, primește prima vaccinare împotriva coronavirusului în Suedia

Austria

Ursula Wiedermann-Schmidt, președintele Societății austriece pentru vaccinologie și președintele Comisiei austriace de vaccinare, a vaccinat prima persoană din Austria, o femeie în vârstă de 80 de ani la Universitatea de Medicină din Viena.

Doctorul i-a explicat că în locul injectării ar putea apărea înroșirea în următoarele zile, adăugând: „Puteți să mă sunați oricând”.

În Austria, prima persoană care a fost vaccinată a fost o femeie de 80 de ani de către Ursula Wiedermann-Schmidt, președinte al Societății austriece pentru vaccinologie și președinte al Comisiei austriace de vaccinare

În Austria, trei femei și doi bărbați peste 80 de ani au fost primele persoane care au primit vaccinul la Viena, duminică dimineață, în prezența cancelarului austriac Sebastian Kurz.

Persoanele în vârstă s-au oferit voluntar să participe la ambulatoriul special MedUni pentru pacienții cu risc ridicat. Mulți alți pacienți s-au înregistrat deja pe o listă pentru imunizare, au spus cei responsabili. Potrivit producătorului, un anumit efect protector ar trebui administrat deja la șapte zile după prima vaccinare parțială.

În camera alăturată, cancelarul federal Sebastian Kurz (ÖVP) și ministrul sănătății Rudolf Anschober (verzi) așteptau subiecții testați, care trebuiau să se odihnească acolo câteva minute.

Polonia

O asistentă medicală de la principalul spital coronavirus din capitala poloneză Varșovia a primit, duminică, vaccinul Pfizer-BioNTech, fiind prima persoană care a fost vaccinată în Polonia ca parte a unei desfășurări coordonate în Uniunea Europeană.

Alicja Jakubowska, asistentă șefă la spitalul Ministerului de Interne, a fost vaccinată de un director medical al unui spital temporar de pe Stadionul Național din Varșovia, dr. Artur Zaczyński.

Medicii și alți lucrători din domeniul sănătății au fost, de asemenea, vaccinați. În Polonia, primele cinci persoane, toți angajații Spitalului Clinic Central al Ministerului de Interne din Varșovia, au fost primii vaccinați. Spitalul urmează să vaccineze aproximativ 250 până la 300 dintre angajații săi duminică, iar vaccinările încep și în alte spitale din țară.

 

În Polonia, prima persoană care a primit vaccinul COVID a fost asistenta-șefă Alicja Jakubowska

Spania

În Spania, vaccinarea a început la un centru rezidențial pentru vârstnici din Guadalajara. Țara va primi 350.000 de doze pe săptămână de vaccin începând cu 26 decembrie.

Prima persoană vaccinată a fost o femeie de 96 de ani, Araceli Hidalgo

„Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am fost prima persoană vaccinată”, a spus femeia, după injecție.

Prima persoană vaccinată a fost o femeie de 96 de ani, Araceli Hidalgo

Această a fost urmată de un asistent medical numit Mónica.

Italia

Trei cadre medicale au fost vaccinate în Italia, dimineață devreme, potrivit La Repubblica.

În Italia, prima persoană care a fost vaccinată a fost Maria Rosaria Capobianchi, șefa laboratorului de virologie din Spitalul Spallanzani, care a fost primul cercetător care a izolat tulpina virală Sars-CoV-2, făcând astfel de descoperiri disponibile la nivel global, prin intermediul platformelor internaționale.

Prima persoană care a fost vaccinată a fost Maria Rosaria Capobianchi, șefa laboratorului de virologie din Spitalul Spallanzani, care a fost primul cercetător care a izolat tulpina virală Sars-CoV-2

Un număr total de aproximativ 480.000 de doze sunt așteptate să sosească în zilele următoare pentru administrarea la 300 de locații din Italia.

Republica Cehă

În Cehia, premierul Andrej Babis a fost primul care a primit vaccinul COVID, la Spitalul Militar Central din Praga, potrivit Reuters.

„Vaccinul sosit din UE este o speranță, o speranță că ne vom întoarce la viața normală”, a spus șeful guvernului.

Emilie Repikova, o veterană a celui de-Al Doilea Război Mondial, în vârstă de 95 de ani, a fost imunizată după premier.

Emilie Repikova, o veterană a celui de-Al Doilea Război Mondial, imunizată la 95 de ani și premierul Republicii Cehe

Ungaria și Slovacia au furat un marș împotriva țărilor lor din UE, în timp ce sâmbătă au început să vaccineze oamenii împotriva COVID-19. Germania își lansează oficial campania de inoculare duminică, alături de state precum Franța și Italia.

O femeie în vârstă de 101 ani, aflată într-o casă de bătrâni din estul Germaniei, a devenit sâmbătă primul beneficiar al țării cu vaccinul BioNTech-Pfizer,

Germania

O femeie în vârstă de 101, ani care locuieşte într-un azil pentru vârstnici, este prima persoană din Germania vaccinată împotriva noului tip de coronavirus, cu o zi înainte de începerea oficială a campaniei de vaccinare în această ţară.

La căminul Krueger din oraşul Halberstadt, Edith Kwoizalla, în vârstă de 101 ani, este prima din Germania căreia i s-a administrat vaccinul produs de compania germană BioNTech în colaborare cu cea americană Pfizer.

https://www.nhsdiscount.org.uk
All the best NHS vouchers for staff

Powered by Embed YouTube Video

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peste două milioane de doze – suficiente pentru a vaccina mai mult de un milion de persoane în cadrul regimului cu două doze – vor fi administrate până la sfârșitul primei săptămâni a lunii ianuarie

Ungaria

Ungaria a administrat vaccinul, dezvoltat de Pfizer și BioNTech, pentru angajații din prima linie din spitalele din Budapesta, după ce a primit primul său transport de doze suficiente pentru a inocula 4.875 de persoane.

Prima lucrătoare maghiară care a primit vaccinul a fost Adrienne Kertesz, medic la Spitalul Central Del-Pest.

Prima lucrătoare maghiară care a primit vaccinul a fost Adrienne Kertesz, medic la Spitalul Central Del-Pest

Slovacia

Slovacia a început sâmbătă să își vaccineze populația împotriva coronavirusului, întrucât țara a aderat la un impuls coordonat de Uniunea Europeană împotriva pandemiei globale. Vladimir Krcmery, membru al Comisiei Pandemiei guvernamentale, a fost prima persoană din țară inoculată de vaccinul produs de Pfizer și BionTech.

A început vaccinarea în România! A fost vaccinat primul român împotriva Covid-19. Mesajul primei asistente vaccinate: „Le transmit românilor să deschidă bine ochii și să vină să se vaccineze”- FOTO

Campania de vaccinare anti-Covid a început astăzi în România. În urmă cu puţin timp, primul român din ţară a fost vaccinat împotriva Covid-19, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală. Prima persoană imunizată pe teritoriul țării noastre este asistenta medicală Mihaela Anghel, de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș. Mihaela Anghel s-a vaccinat la ora 09:00 și a fost prima asistentă vaccinată împotriva noului coronavirus. Mihaela are 26 de ani și lucrează de 4 ani de zile la Institutul Matei Balș.

Credit foto: Andreea Alexandru

27.12.2020, Ziua V pentru Europa! „Un moment emoționant de unitate”

Primele transporturi de vaccin au ajuns încă de sâmbătă în majoritatea statelor din UE, iar unele țări deja au demarat campania de imunizare. Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a numit Ziua V „un moment emoţionant de unitate” pentru cele 450 de milioane de cetăţeni care trăiesc în 27 de state membre ale UE.

Uniunea Europeană a aprobat vaccinul dezvoltat în comun de firma germană BioNTech şi coloosul farmaceutic american Pfizer, în contextul în care un studiu clinic de amploare a arătat că vaccinul are o eficacitate de 95% în prevenirea îmbolnăvirii cu forma gravă de coronavirus. Oameni politici şi experţi în domeniul sanitar au avertizat că va fi nevoie de luni de zile până când vaccinurile vor fi suficiente ca număr pentru a oferi protecţie oricui doreşte să se vaccineze.