Prima pagină » Coronavirus » A fost administrată prima doză de vaccin anti-COVID din Republica Moldova. Anunțul Maiei Sandu

A fost administrată prima doză de vaccin anti-COVID din Republica Moldova. Anunțul Maiei Sandu

A fost administrată prima doză de vaccin anti-COVID din Republica Moldova. Anunțul Maiei Sandu
A fost administrată prima doză de vaccin anti-COVID din Republica Moldova. Anunțul Maiei Sandu. Sursa foto: Shutterstock

Marți a fost administrată prima doză de vaccin împotriva COVID-19 în Republica Moldova.

Anunțul a fost făcut pe Facebook de președintele țării, Maia Sandu, informează agenția de presă MEDIAFAX.

Prima persoană vaccinată din Republica Moldova este un cadru medical.

Sunt folosite vaccinurile donate de România

Autoritățile din Moldova au început campania de vaccinare folosind dozele de ser donate recent de România, iar cadrele medicale urmează să fie imunizate prioritar.

„Azi a fost administrat primul vaccin în Republica Moldova. Este o zi importantă pentru noi toți – astăzi prinde viață speranța că, după lucrătorii din prima linie, vom reuși să vaccinăm cât mai mulți cetățeni și vom reveni la normalitate (…) Prima tranșă de vaccinuri va fi folosită pentru imunizarea personalului medical din prima linie. Trebuie să protejăm viața și sănătatea medicilor ca ei să ne poată ajuta în continuare să ieșim cu bine din pandemie (…) Vă asigur că depunem toate eforturile pentru ca și cetățenii noștri să aibă acces cât mai rapid la vaccin”, a anunțat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe Facebook.

România va trimite în total 200.000 de doze de vaccin Republicii Moldova

Zilele trecute, Guvernul României a trimis o primă tranşă de 21.600 de doze de vaccin către Republica Moldova, sub formă de donaţie.

În total, Moldova va primi de la România 200.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Conform statisticilor, numărul moldovenilor care au murit din cauza COVID-19 se apropie de 4.000, iar cel al persoanelor infectate este în jur de 180.000.

Autoritățile de la Chișinău ar fi trebuit să primească primele doze de vaccin din programul COVAX încă la finalul lunii trecute, dar acest lucru nu s-a întâmplat deoarece Ministerul Sănătății nu a fost pregătit să recepționeze serul, anunța președintele Maia Sandu, la scurt timp după preluarea mandatului.

Consilierul prezidențial în domeniul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat recent că Guvernul demisionar nu a prevăzut niciun leu în bugetul pentru 2021 pentru achiziționarea de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Cu sprijinul COVAX, Republica Moldova ar urma să primească în mod gratuit 20% din necesarul de vaccinuri, iar România a promis că va furniza până la 200.000 de doze de vaccin, ceea ce înseamnă încă 3%.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și