A șaptea tranșă de vaccin Pfizer-BioNTech sosește luni în țară. De la aceeași dată, românii vor fi imunizați și cu cel de la Moderna
A șaptea tranșă de vaccin anti-Covid dezvoltat de Pfizer-BioNTech sosește în România, luni, 1 februarie, pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara. Este vorba de un transport cu peste 160 de mii de doze (163.800). De la aceeași dată, românii vor fi imunizați și cu cel produs de Moderna.
Transportul noului lot de la Pfeizer-BioNTech către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră, vaccinurile fiind transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă, informează Mediafax.
Transportul va fi executat cu o autospecială a MApN, însoțită de autospeciale ale jandarmeriei și poliției, cu respectarea lanțului de frig).
Cum va fi împărțită a șaptea tranșă de vaccin Pfizer-BioNTech
Centrul Național de Distribuție București va primi 81.900 doze, iar Centrul Regional de Distribuție Brașov 14.040 doze (dozele vor fi distribuite din totalul dozelor de vaccin alocate Centrului Național de Distribuție București).
La Centrul Regional de Distribuție Cluj merg 12.870 doze, la Constanța: 22.230 doze, la Craiova 16.380 doze, la Iași 10.530 doze iar la Centrul Regional de Distribuție Timișoara 19.890 doze.
În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a Municipiului București.
Când va veni următoare tranșă de vaccinuri Pfeizer-BioNTech în România
Conform calendarului de livrare, următoarea tranșă de vaccin ar urma sa fie adusă în România luni, 8 februarie, iar la acest moment se așteaptă confirmarea oficială în acest sens din partea firmei producătoare.
În ceea ce privește calendarul de livrare a dozelor, compania Pfizer a anunțat că va crește numărul de doze în jurul datei de 15 februarie.
Începând cu 1 februarie, românii vor fi imunizați și cu vaccinul Moderna. Care este diferența dintre acesta și serul de la Pfizer și ce trebuie să știți când mergeți la vaccinare
Începând cu data de 1 februarie, românii ar urma să fie vaccinați și cu serul împotriva COVID-19 produs de compania farmaceutică americană Moderna, nu doar cu cel produs de Pfizer-BioNTech.
Anunțul a fost făcut, miercuri seară, de către Comitetul Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV).
Atât vaccinul Moderna, cât și cel Pfizer-BioNTech utilizează metoda ARN mesager și au o eficiență similară, însă există și unele mici diferențe între cele două, notează Antena3.
Care sunt diferențele dintre cele două vaccinuri?
În cazul vaccinului produs de Pfizer, cea de-a doua doză (rapelul) se administrează la 21 de zile de la administrarea primei doze, în timp ce în cazul vaccinului Moderna, rapelul trebuie făcut la 28 de zile de la prima doză.
O altă diferență este aceea că vaccinul Pfizer se administrează persoanelor peste 16 ani, în timp ce serul produs de Moderna nu este recomandat persoanelor sub 18 ani.
Vaccinul Moderna ar urma să fie administrat în paralel cu cel de la Pfizer-BioNTech.
Ce substanțe conțin vaccinurile Pfizer și Moderna. Explicațiile epidemiologului Doina Azoicăi
Medicul epidemiolog Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a explicat – recent – la Digi24 că, vaccinurile pe bază de ARN mesager, precum cele de la Pfizer și Moderna, sunt mult mai sigure decât cele clasice și pot fi administrate mai multor categorii de oameni.
Toate aceste componente nu sunt componente care să crească reactogenitatea, ci dimpotrivă, permit administrarea ARN-ului mesager în forma aceasta de preparat vaccinul. De aceea, acesta este posibil să fie făcut la o populație foarte largă, pentru că el nu are caracteristici de reactogenitate și, în plus, are caracteristici de siguranță mult mai crescute decât preparatele vaccinale clasice. Acest vaccin este unul inovator, pentru că se utilizează această componentă de ARN mesager, care transmite informația, deci nu este o structură care face parte din componenta virală. Ceea ce îl face mai sigur și mai puțin reactogen”, a declarat dr. Doina Azoicăi, la Digi 24.
Ce substanțe conține vaccinul Pfizer/BioNTech
– 5 doze într-un flacon de 2 ml
– o doză (0,3 ml) conține 30 micrograme de tip ARN mesager
– colesterol
– clorură de potasiu
– dihidrogenofosfat de potasiu
– clorură de sodiu
– fosfat disodic dihidrat
– sucroză
– apă pentru preparate injectabile
– ((4-hidroxibutil)azanediil) bis (hexan-6,1-diil)bis(2-hexildecanoat) (ALC-0315)
– 2- (polietilenglicol)-2000 -N,N-ditetradecilacetamidă (ALC-0159)
– 1,2-Distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC)
Ce substanțe conține vaccinul Moderna
– 10 doze a câte 0,5 ml
– o doză (0,5 ml) conține 100 de micrograme de tip ARN mesager
– lipidă SM-102
– colesterol
– acid acetic
– acetat de sodiu trihidrat
– sucroză
– apă pentru preparate injectabile
– trometamol
– clorhidrat de trometamol
– 1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC)
– 1,2-dimiristoil-rac-glicero-3-metoxipolietilen-glicol-2000.