Prima pagină » Coronavirus » Academicianul Adrian Restian spune că a găsit „Formula pandemiei”: „Nu doar noul coronavirus este responsabil de această epidemie, sunt mai mulți factori / Vaccinul nu va rezolva în totalitate problema” (EXCLUSIV)

Academicianul Adrian Restian spune că a găsit „Formula pandemiei”: „Nu doar noul coronavirus este responsabil de această epidemie, sunt mai mulți factori / Vaccinul nu va rezolva în totalitate problema” (EXCLUSIV)

Academicianul Adrian Restian spune că a găsit „Formula pandemiei”: „Nu doar noul coronavirus este responsabil de această epidemie, sunt mai mulți factori / Vaccinul nu va rezolva în totalitate problema” (EXCLUSIV)

Academicianul Adrian Restian, vicepreședinte al Asociației Medicale Române, a declarat pentru Gândul.ro că noul coronavirus nu este singurul factor responsabil pentru evoluția pandemiei și susține că autoritățile, și fiecare individ în parte, ar trebui să respecte o formulă în acest sens. Potrivit academicianului, ceilalți factori responsabili de această epidemie uriașă sunt: sistemul imunitar, psihicul, educația, factorul economic dar și credința în Dumnezeu. Adrian Restian mai spune că vaccinul nu va rezolva în totalitate problema pandemiei!

„Noul coronavirus nu este singurul factor în ecuația care intervine în evoluția pandemiei. Marea majoritate a celor care cotractează virusul face forme foarte ușoare, peste 80% fac forme asimptomatice. Doar 5% fac forme foarte grave.

Așadar, în evoluția pandemiei mai intervine ceva. În primul rând sistemul imunitar, adică cel care face anticorpi și acela pe care noi vrem să-l ajutăm prin intermediul vaccinului. Apoi, intervin factorii genetici, pentru că sistemul imunitar ține de cel genetic, pentru că genele sintetizează anticorpi. Genele acestea sunt reglate de niște mecanisme epigenetice.

Adrian Restian: „Contează foarte mult dacă suntem optimiști în această ecuație, sau dacă suntem speriați”

Ei bine, toate acestea sunt influențate de psihicul nostru. Contează foarte mult dacă suntem optimiști în această ecuație, sau dacă suntem speriați. Stresul influențează în mod negativ mecanismele imunitare.

După psihic intervine educația, care are un rol important, cum este de exemplu purtatul măștii” a declarat pentru Gândul.ro academicianul Adrian Restian.

Prof. dr. Adrian Restian

Reputatul medic este de părere că în „formula pandemiei” este importantă și situația economică a individului!

„…apoi intervin stilul de viață și credința în Dumnezeu”

„Factorii economici sunt și ei importanți în această ecuație, pentru că aceste mecanisme au nevoie de un anumit standard de viață, de exemplu trebuie să îți poți permite să iei anumite substanțe de care organismul are nevoie.

Apoi intervin stilul de viață și credința în Dumnezeu! Aceasta este formula pandemiei”, este de părere academicianul.

Adrian Restian mai spune că statele trebuie să se lupte astfel și cu ceilalți factori, nu doar cu virusul în sine.

„Atâta timp cât noi ne luptăm doar cu virusul și nu avem în considerare ceilalți factori, care au ponderi variabile, s-ar putea să dureze pandemia. Și chiar dacă apare vaccinul, formula pandemiei rămâne aceeași. Deci trebuie să avem o abordare mai completă și mai sistemică a pandemiei, și oamenii ar putea să-și cultive puțin stilul de viață, să se îndrepte către o viață mai ordonată.

Cât de eficient va fi vaccinul împotriva COVID

Omul ar trebui să fie învățat ce să mănânce. De exemplu, vegetalele sunt extrem de importante în această ecuație”, spune medicul.

Cât de important va fi vaccinul împotriva noului coronavirus?

„Chiar dacă va apărea vaccinul, virusul va merge mai departe. Noi nu avem vaccin pentru Sida. Vaccinul este necesar, probabil că se va găsi un vaccin bun și o parte din lucruri se vor rezolva. Dar, noi avem vaccin și pentru gripă și această problemă nu este rezolvată. Deci, vaccinul nu rezolvă în totalitate problema”, conchide Adrian Restian.

 

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul ... vezi toate articolele