Profesorul Adrian Streinu-Cercel a declarat, duminică, într-o conferință de presă, la Institutul de boli infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, că în România ar putea exista mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină de COVID-19 descoperită în Mare Britanie. Primul caz cu noua tulpină de COVID-19 a fost confirmată pe teritoriul României pe 8 ianuarie. Mutația a fost depistată la o femeie care nu a efectuat călătorii în străinătate, potrivit surselor GÂNDUL.
Acest caz reprezintă vârful icebergului. Sub ‘nivelul apei’ sunt multe alte cazuri pe care nu le-am identificat pentru că deocamdată nu este un sistem în care să verificăm în mod susținut circulația acestor mutante. Faptul că noi am făcut cercetări și ne-am interesat dacă la un moment dat sau la un alt moment intră virusul și în țara noastră acesta este un moment T0, cum a fost și primul caz”, a declarat profesorul Adrian Streinu-Cercel.
Întrebat de un reporter câte cazuri cu noua tulpină COVID-19 sunt în realitate, profesorul Streinu a subliniat că este foarte greu de precizat acest aspct.
„Este foarte greu de spus pentru că este o tulpină care se mișcă foarte repede, nu dă forme foarte severe, ceea ce este un lucru bun, și e foarte probabil ca asta este cauza pentru care multe dintre aceste cazuri s-au pierdut”, a declarat Streinu Cercel.
Potrivit unor declarații oferite în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO, Dan Oțelea, șeful laboratorului de Genetică de la Institutul Matei Balș, spune că au fost în analiză mai multe probe, până în 10, însă una singură a ieșit ca fiind pozitivă pe această tulpină.
„Are mutații care o identifică ca fiind tulpina ce a dus la multe îmbolnăviri semnalate în sudul Marii Britanii. De fapt, tulpina se numește o variantă de corona, nu este un alt subtip de virus, diferențele sunt relativ foarte mici. Boala, din ceea ce știm până acum, nu este gravă, deci această nouă variantă nu dă forme mult mai grave, dar este mult mai contagioasă, se răspândește mult mai repede”, a declarat șeful laboratorului de Genetică de la Institutul Matei Balș, Dan Oțelea, pentru GÂNDUL.RO