„Afacerea” din plină pandemie pe care au dezvoltat-o doi bărbați punea în pericol mii de oameni – aceștia vindeau persoanelor care voiau să călătorească în UE adeverințe care atestau rezultate negative la testele COVID-19 de tip PCR.
Polițiștii din cadrul Inspectoraului Județean de Poliție Maramureș au început să destructureze o rețea infracțională bănuită de falsificarea și distribuirea unor certificate medicale false, care atestă un rezultat negativ la testarea COVID-19.
Astfel, au fost prinși doi bărbați când încercau să părăsească țara.
„În cursul lunii ianuarie, ca urmare a exploatării unor date de interes operativ, polițiștii Biroului de Investigații Criminale Baia Mare, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, mai multe persoane care călătoresc în Uniunea Europeană își procură adeverințe false, care atestă că au efectuat teste COVID (PCR), al cărui rezultat este negativ. Din cercetările efectuate până în prezent s-a stabilit că gruparea punea la dispoziția cetățenilor care călătoresc în Uniunea Europeană adeverințe false de testare Covid, contra sumei de aproximativ 200 de lei”, potrivit IPJ Maramureș.
Polițiștii au fost prijiniți de la colegii de la Frontieră și au descoperit astfel de averințe asupra a doi bărbați care încercau să părăsească țara cu autoturismul.
„S-a dispus reținerea a doi suspecți, ulterior, fiind pusă în mișcare acțiunea penală față de aceștia. Față de unul dintre ei, s-a luat măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile”, potrivit sursei citate.
Polițiștii continuă activitățile informativ-operative și de cercetare, în scopul identificării tuturor persoanelor implicate și tragerii lor la răspundere penală.
Patru dintre cei unsprezece lăutari ridicați de polițiștii Serviciul de Investigare a Fraudelor Sector 1 au fost reținuți, joi, 22 ianuarie, după ce anchetatorii au stabilit că aceștia ar fi prejudiciat statul cu aproape 80.000 de lei. Aceștia vor fi prezentanți instanței cu propunere de arestare preventivă.
Polițiștii au ridicat, joi dimineață, 12 persoane, dintre 11 lăutari, într-un dosar de înșelăciune. Muzicanții sunt suspectați că , în perioada martie 2020 și până în prezent ar fi luat, cu acte false, indemnizații destinate sprijinirii salariaților în contextul situației determinate de răspândirea COVID-19, în valoare de 4.500 lei pe lună, de la Agenția de Plăti și Inspecție Socială.
După ce au analizat fiecare caz în parte, anchetatorii au stabilit că numai cei patru au încasat bani de la stat. Restul, ar fi încercat, dar nu ar fi reușit să primească așa numitul „ajutor de COVID”, drept pentru care au fost acuzați de tentativă de înșelăciune și au fost lăsați să plece. Printre cei eliberați, se numără și Cocoș de la Călărași, un interpret cunoscut pe piața muzicii de petrecere. (MAI MULTE DETALII AICI)