Agenția Europeană a Medicamentului ar putea lua o decizie referitoare la vaccinul AstraZeneca la sfârșitul acestei luni
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) s-a declarat vineri încrezătoare că o decizie referitoare la autorizarea celui de-al treilea vaccin împotriva COVID-19 la nivel european ar putea să fie luată de către această instituție la sfârșitul lunii ianuarie.
Agenția se așteaptă ca, săptămâna viitoare, producătorul AstraZeneca-Oxford să depună o cerere de autorizare condiționată a vaccinului său împotriva COVID-19, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, directorul EMA, Emer Cooke, citat de site-ul agenției Agerpres.
EMA, sub presiunea statelor membre
Astfel, în urma acestei solicitări, Agenția Europeană a Medicamentului ar putea lua o decizie privitoare la vaccin la finalul acestei luni, a mai spus șefa EMA.
Agenția se află sub presiunea statelor membre de a se dota cu suficiente vaccinuri, în speranța limitării propagării COVID-19.
Comisia Europeană urmează ca, după avizul EMA, să aprobe în mod oficial vaccinul pentru utilizarea acestuia pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, însă aceasta din urmă procedură este considerată mai mult o formalitate.
Comisia Europeană a comandat noi doze de vaccin Pfizer-BioNTech
Între timp, Uniunea Europeană a încheiat un nou contract cu Pfizer-BioNTech pentru achiziționarea a încă 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.
Astfel, acestea ar urma să dubleze cantitatea de doze disponibile pentru statele europene, în contextul în care Uniunea Europeană a achiziționat deja 300 de milioane de doze de la acești producători, a anunțat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Comisia Europeană a asigurat contracte pentru livrarea a peste două miliarde de potențiale doze de vaccinuri de la șase producători. Celelalte patru vaccinuri, însă, nu au primit deocamdată aprobare pentru a fi folosite în statele membre ale Blocului comunitar.
Comisia Europeană, dar și lideri ai statelor membre, au devenit ținta criticilor, unii dintre cetățenii europeni fiind nemulțumiți de ritmul lent în care a demarat campania de vaccinare pentru cei 450 de milioane de cetățeni UE.
UE a mai aprobat vaccinul Moderna, însă aşteaptă încă livrarea primelor 160 de milioane de doze.