Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat vineri că se poate utiliza cocktailul de anticorpi dezvoltat de compania farmaceutică americană Regeneron pentru tratarea pacienților cu COVID-19.
Recomandarea EMA poate fi urmată de țările membre ale Blocului comunitar pentru utilizarea combinației casirivimab-imdevimab chiar și înaintea eliberării autorizației de comercializare, informează Agenția, citată de G4Media.
Statele Unite au aprobat încă din luna noiembrie a anului trecut utilizarea produsului în cazuri urgente.
De altfel, unul dintre pacienții care au primit acest tratament este fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump.
Medicamentul se administrează sub formă de picături.
Regeneron Pharmaceuticals a primit peste 500 de milioane de dolari din partea autorităților americane pentru a dezvolta tratamentul.
Anticorpii monoclonali din formula patentată de Regeneron sunt obținuți prin reproducerea celor naturali, pe care organismul uman îi produce pentru a lupta împotriva infecțiilor.
Agenția Europeană a Medicamentului atrage, totuși, atenția în legătură cu apariția unor efecte adverse ale cocktailului de la Regeneron.
„În ceea ce priveşte siguranţa, cele mai multe efecte secundare raportate au fost uşoare sau moderate, dar s-au observat şi reacţii legate de infuzie (inclusiv reacţii alergice), care trebuie monitorizate”, a arătat EMA.
Agenția a mai anunțat că studiul în timp real al produsului Regeneron continuă, iar acesta va sta la baza recomandării de aprobare a comercializării sale în Uniunena Europeană.
EMA mai analizează în acest moment și alte tratamente similare, dezvoltate de Eli Lilly și Celltrion.
Joi, Regeneron a anunțat că o comisie independentă a stabilit că medicamentul său împotriva SARS-CoV-2 ar avea o „eficiență clinică clară” în ceea ce privește reducerea ratelor de spitalizare și de deces ale pacienților.
Cocktailul celor doi anticorpi, casirivimab şi imdevimab, poate fi utilizat pentru tratarea simptomelor uşoare până la moderate ale COVID-19 la pacienţi cu vârsta de peste 12 ani care prezintă riscul de a se transforma în cazuri severe.