ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Specialist în sănătate publică: „Nu există un risc semnificativ de infectare pentru votanți. Riscul e mai mic decât în supermarket”

Publicat: 05 12. 2020, 12:21
Actualizat: 05 12. 2020, 12:24
ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Specialist în sănătate publică: „Nu există un risc semnificativ de infectare pentru votanți. Riscul e mai mic decât în supermarket” / Foto: Facebook / Răzvan Cherecheș

ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Riscul de infectare cu noul coronavirus în secția de votare este mai mic decât la supermarket, spune Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Votanții trebuie să poarte masca, să păstreze distanța fizică și să se dezinfecteze pe mâini, pentru a evita infectarea, spune Cherecheș.

Răzvan Cherecheș amintește că votul în sine durează câteva secunde, riscul fiind aproape inexistent.

„Pentru cei care se duc la vot: trebuie să se asigure că poartă masca în permanență, că atunci când stau la coadă ca să intre în secția de votare păstrează distanța față de cei din față și se asigură că se dezinfectează pe mâini atât la intrarea în secție, cât și la ieșirea din secție, după ce au manipulat ștampila, pixul sau alte lucruri”, spune specialistul în interviul acordat HotNews.ro.

ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Potrivit acestuia, riscul este „mai mic decât la supermarket”.

„Toată lumea trebuie să poarte mască în permanență în interior și să încerce pe cât posibil să păstreze distanța unii de alții – inclusiv partea cu așezatul la masă, cu buletinul, cu verificarea documentelor. Să stea la o distanță de 2 metri unii de alții, să nu stea aproape, pentru că, pe durate lungi de timp, stau și respiră acolo”, ne sfătuiește Cherecheș.

„De asemenea, este foarte important să se asigure că se dezinfectează pe mâini des, pentru că ștampila se dă de la o persoană la alta, există risc de contaminare, nu ai de unde să știi ce face omul cu ștampila în cabina de vot.

Tot pentru cei din secțiile de votare: este important să se asigure și că își schimbă masca o dată la 4 ore, pentru că pe o durată mai lungă de atât, masca tinde să se umezească, mai ales dacă și vorbesc, și își pierde integritatea. La fiecare 4 ore ar trebui schimbată”, transmite Cherecheș.