Alen Stegaru, medic primar radiolog: ”Nu e util ca pacientul COVID pozitiv să fie tratat acasă“
La nivel imagistic, ceea ce văd medicii radiologi atunci când analizează un pacient infectat cu noul coronavirus este tulburător. Cu toate că există deja foarte multe teorii conspiraționiste, medicii avertizează că pericolul nu poate fi tratat cu indiferență, iar concluziile pe care le trag, în urma cercetărilor, creionează un scenariu în care coronavirusul nu dă, încă, semne că ar abandona ”lupta”.
Există, spune medicul radiolog Alen Stegaru, o ”mare variabilitate în timp a modificărilor radiologice”. Starea de sănătate a pacienților infectați cu noul coronavirus se înrăutățește de la o zi la alta, în timp ce mulți oameni sunt asimptomatici și numai în urma analizelor află că poartă virusul.
Medicul radiolog nu se ferește să spună că pacienții infectați nu ar trebui tratați acasă, tocmai pentru că lipsește timpul de reacție de reacție la toate modificările care intervin, cu rapiditate, în organism.
„Dacă ceva m-a impresionat pe mine, a fost marea variabilitate în timp a modificărilor radiologice. Nu vorbesc din punct de vedere clinic, ci din punct de vedere radiologic. Dacă astăzi găseam câteva leziuni «în sticlă mată», cu afectare uşoară, a doua, a treia zi, în cazul în care se repeta CT-ul la indicaţia medicului clinician – pentru că el decela o agravare a stării de sănătate, şi atunci este recomandabilă o repetare a investigaţiei, tomografia de principiu – de la câteva leziuni găseam plămânii afectaţi în totalitate, sau majoritatea parenchimului pulmonar era afectat. Şi de la o zi la alta. De asta spun, şi asta e opinia mea, eu nu cred că pacientul COVID pozitiv e util să fie tratat acasă, pentru că nu ai timp să reacţionezi la modificările acestea“, spune medicul primar radiolog Alen Stegaru, potrivit adevarul.ro.
Alen Stegaru: ”Parcă e un câmp cu păpădii, din loc în loc e câte o păpădie cu puf”
Medicul radiolog Alen Stegaru se declară surprins de ceea ce a văzut la pacienții infectați cu noul coronavirus. Și spune că, după ce testul iese negativ, modificările pulmonare radiologice ”pot rămâne o perioadă variabilă în timp, ca la orice pneumonie”.
Alen Stegaru face și o comparație extrem de sugestivă: ”Parcă e un câmp cu păpădii, din loc în loc e câte o păpădie cu puf, mi-e greu să compar cu altceva”.
„Noi am identificat în proporţie foarte mare, adică nu au fost situaţii când modificările imagistice să sugereze infecţia cu SARS-CoV-2 şi să iasă testul negativ. Doar dacă era în faza de remisiune. Dacă este în faţa de remisiune, când cantitatea virală scade, testul poate fi negativ, dar modificările pulmonare radiologice pot rămâne o perioadă variabilă în timp, ca la orice pneumonie“, a mai spus medicul, precizând și că afectarea pulmonara din infecţia COVID nu seamănă cu imaginea dată de orice altă afectare pulmonară.
„Parcă e un câmp cu păpădii, din loc în loc e câte o păpădie cu puf, mi-e greu să compar cu ceva“, mărturisește medicul radiolog Alen Stegaru.