Alexandru Rafila, noi detalii despre vaccinul anti-COVID în România: „Există și un DAR foarte mare…”
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a furnizat detalii despre stadiul dezvoltării vaccinului COVID și a spus că în România este posibil să ajungă în februarie 2021.
„În momentul de faţă sunt două companii care au anunţat încheierea celei de-a treia faze a studiilor clinice. Este vorba de compania Pfizer, în asociere cu o firmă din Germania şi cea de-a doua companie este Moderna din SUA.
Ambele vaccinuri sunt de tip ARN-mesager, conţin un acid nucleic care dă comanda celulelor proprii ale omului să producă o proteină virală şi care ulterior determină un răspuns imun.
„Vaccinul de la Moderna se păstrează mai ușor”
Cele două vaccinuri sunt oarecum similare, dar există două diferenţe mari în ceea ce priveşte modul în care se păstrează aceste vaccinuri. În cazul Pfizer se păstrează mult mai dificil, la temperaturi foarte scăzute, minus 80 de grade. Vaccinul de la Moderna se păstrează mai uşor, în frigider”, a precizat Alexandru Rafila la Antena 3.
„Există şi un DAR foarte mare. Moderna este o companie americană care are o producţie limitată iniţial. Ei au promis că până la sfârşitul anului vor face doar 20 de milioane de doze. Un miliard, anul viitor. Asta ne arată că înţelegerea între Comisia Europeană şi Pfizer va fi cea care va genera vaccinul de care vom beneficia şi noi.
Directorul Agenţiei Europene a Medicamentului a precizat luna ianuarie ca fiind luna în care este posibil să acorde autorizaţia vaccinului Pfizer care este depus pentru autorizare la Agenţia Europeană a Medicamentului”, a explicat profesorul.
„Astfel, serul va fi aprobat doar dacă studiile clinice efectuate vor reflecta faptul că vaccinul este sigur, eficace şi nu va produce reacţii adverse grave. Studiul firmei în acest moment arată că protecţia depăşeşte 90% dintre persoanele care vor fi vaccinate.
Un milion de doze pentru medici și cei din zonele esențiale
Odată ce vaccinul va fi eliberat, el va fi dat statelor Uniunii Europene. UE are contract iniţial de 200 de milioane de doze cu compania Pfizer, o parte vor fi produse până în momentul autorizării”, a mai spus Rafila.
Primele vaccinuri din cele 9 milioane (prima tranșă) care ar putea ajunge în România vor fi livrate în februarie 2021, a estimat Rafila.
„Aceste centre de vaccinare vor trebui să asigure protecţia personalului medical şi a instituţiilor esenţiale pentru funcţionarea societăţii. Estimez că numărul acestor persoane va fi de 400.000 de persoane”, mai spune Alexandru Rafila.
„Ar fi necesară o primă tranşă de un milion de doze pentru vaccinarea personalului medical şi a celor care lucrează în zonele esenţiale pentru funcţionarea societăţii. Există nevoia de două doze de vaccin la interval de 30 de zile”, a mai completat Rafila.