Alexandru Rafila: „Varianta Delta nu îi afectează mai mult pe copii”. Soluția pentru a păstra școlile deschise
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a precizat, vineri seară, că datele statistice arată că persoanele cu vârste de peste 60 de ani sunt în continuare categoria cea mai afectată de tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2. Totodată, profesorul a infirmat informaţiile conform cărora copiii ar fi foarte afectaţi.
„Copiii şi adolescenţii cu vârsta între zero şi 18 ani reprezintă circa 25% din populaţia României, iar, în ceea ce priveşte numărul de cazuri în spitale, în jur de 4% – 4,5% sunt internaţi în spital, iar la ATI 1,5 – 2%. Deci este, evident, clar că această categorie în continuare este mai puţin afectată şi acest virus Delta, dincolo de faptul că se transmite incomparabil mai uşor decât variantele anterioare, nu pot să spun că produce infecţii predilect la copii”, a declarat Alexandru Rafila la Digi 24.
Sigur că discuţi de o populaţie care, în general, nu e vaccinată, dar procentul de cazuri spitalizate la ATI este mic. Nu aş vrea să folosim aceste exemple ca un soi de sperietoare pentru părinţi să nu îşi trimită copiii la şcoală şi să găsim, eventual, o justificare pentru faptul că se vor închide şcolile”, a spus Alexandru Rafila.
Totodată, Rafila spune că şcolile ar trebui să rămână deschise, chiar dacă crește numărul cazurilor, iar cursurile ar trebui să se facă în continuare în mod format fizic. Soluția pentru acest lucru este ca adulții să se vaccineze.
Soția, vaccinarea adulților
„Soluţia asta este ca toţi cei care îşi doresc să îşi protejeze copiii şi să aibă copiii la şcoală cât mai mult timp, ar trebui să opteze, în familie pentru vaccinare. Eu aşa văd lucrurile. Acasă nu te duci cu certificatul verde. Acasă te duci şi vrei să ai grijă de cei apropiaţi ţie”, a mai sus Alexandru Rafila.