Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit vineri, în cadrul unei conferințe de presă, despre noile decizii referitoare la modul de desfășurare a cursurilor.
Acesta a spus că autoritățile își doresc ca școlile să rămână deschise, dar „nu cu orice preț” și a adăugat că, în urma extinderii tulpinii Omicron, numărul internărilor reprezintă aproximativ 2-2,5% din numărul noilor cazuri zilnice de SARS-CoV-2.
Rafila a participat vineri la o conferință de presă comună cu ministrul Sănătății, Sorin Cîmpeanu, pentru a vorbi despre ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației privind funcționarea instituțiilor de învățământ.
„Trebuie să adaptăm modul în care deschidem şcolile sau le menţinem deschise, în funcţie de evoluţia epidemiologică, dar şi de particularităţile noi ale tulpinii Omicron, care au schimbat tabloul – dacă vă uitaţi la ce se întâmplă şi în România, şi în alte ţări – faţă de trecut. Această boală are o transmisibilitate, în momentul de faţă, mult mai mare. Cifre incredibile. În Franţa, de exemplu, 300.000 de cazuri noi, într-o zi. Marea Britanie, Italia – peste 200.000 de cazuri noi într-o zi. Sunt ţări care au o populaţie cam de trei ori mai mare decât populaţia României”, a declarat Rafila.
Ministrul a mai spus că la nivel naţional se înregistrează un grad mediu de 16% în ceea ce priveşte ocuparea paturilor destinate pacienţilor COVID-19, cea mai mare valoare fiind în Suceava – 34%.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, joi, ca în baza unui ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ preuniversitar/conexe să fie permisă în funcţie de rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor cu COVID-19.
Astfel, este eliminat criteriul vaccinării în rândul cadrelor didactice. Actualul ordin al miniștrilor Educației și Sănătății – care urmează să fie modificat – prevede că în localitățile cu rată de infectare de peste 3 la mie trec în online școlile și grădinițele în care rata de vaccinare în rândul personalului este sub 60%. De asemenea, nu se va mai ține cont de rata de infectare într-o localitate, acest criteriu urmând să dispară.