Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, a fost prezent în noaptea de marți spre miercuri la Baza 90 Transport Aerian, unde a sosit o aeronavă C-17 Globemaster III cu al treilea transport de echipamente medicale necesare pentru gestionarea pandemiei de COVID-19. Costurile misiunii de zbor au fost acoperite de SUA.
Al treilea transport aerian a ajuns noaptea trecută la Otopeni cu încă aproximativ 45 de tone de echipamente de protecție medicală din Coreea de Sud, după ce Ministerul Apărării Naționale a solicitat Unității Multinaționale de Transport Strategic, care operează de pe Baza Aeriană Papa din Ungaria, desfășurarea unei noi misiuni aeriene de urgență.
Costurile misiunii de zbor, executată cu o aeronavă C-17 Globemaster III, au fost acoperite de această dată de Statele Unite în sprijinul Guvernului României.
Prezent la sosirea aeronavei, șeful misiunii diplomatice a SUA în România a mulțumit echipajului multinațional de zbor al Heavy Airlift Wing, dar și României, pentru solidaritatea de care dă dovadă.
„Au zburat patru zile, conduşi de un colonel din Suedia, câţiva membri ai forţelor militare americane, un pilot român, un pilot american şi membri ai echipajului din alte ţări. Acesta este un adevărat simbol al cooperării pe care NATO o oferă tuturor statelor sale membre şi al modului în care ne ridicăm la înălţimea aşteptărilor pentru a ne ajuta reciproc atunci când are loc o criză în lume. Vom trece peste această problemă şi criză cauzată de coronavirus dacă vom continua să colaborăm. Doresc să mulţumesc românilor pentru toate eforturile susţinute şi pentru solidaritatea de care dau dovadă în aceste momente de urgenţă. Le mulţumesc ministrului Apărării şi americanilor pentru toate activităţile caritabile desfăşurate nu doar în România, ci în multe ţări din întreaga lume”, a declarat ambasadorul SUA, conform mesajului postat pe pagina oficială a Ambasadei SUA la București.
Adrian Zuckerman a subliniat că, deși nu este mereu public, ajutorul american există sub multe forme.
„Multe companii americane din România au contribuit şi ele într-o varietate de moduri, care nu se cunosc public, de la contribuţii financiare până la donaţii în produse şi servicii. Facem cu toţii eforturi să ajutăm poporul român să depăşească această situaţie. Poporul american şi eu suntem incredibil de impresionaţi atunci când oameni precum ministrul Apărării Nicolae Ciucă, premierul Ludovic Orban şi preşedintele Klaus Iohannis mă întreabă care este situaţia pentru poporul american şi dacă ne pot ajuta în vreun fel, ceea ce este extrem de emoţionant”, a declarat ambasadorul Adrian Zuckerman.
„Preşedintele Trump şi alte persoane din Guvernul SUA mă întreabă constant cum putem ajuta, iar împreună vom depăşi cu toţii această situaţie şi vom fi bine, lucru care sperăm că se va întâmpla foarte curând”, a conchis diplomatul american.
Potrivit MApN, echipamentele care au sosit pe Otopeni, constând în aproximativ 100.000 de combinezoane de protecție, au fost achiziționate de statul român prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 în România.
Acesta este cel de-al treilea zbor solicitat de Ministerul Apărării Naționale cu aeronave C-17 Globemaster III, iar folosirea acestei capabilități, care este exploatată în comun de țări NATO și partenere, pentru misiuni de urgență în contextul gestionării pandemiei de coronavirus a fost o premieră în cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic.
Distribuirea echipamentelor de protecție va fi realizată cu mijloace de transport din dotarea IGSU și, cu sprijinul inspectoratelor județene pentru situații de urgență, acestea vor fi distribuite și alocate, în funcție de nevoi, personalului medical și echipajelor operative aflate în teren. Coordonarea zborului s-a realizat, din partea României, de Centrul Național Militar de Comandă al MApN.
Foto: Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, adresându-se audienței – foto Bogdan Pantilimon/ MApN
Video: MApN, Editare video: Gândul.ro