Analiză: Europa, cu mult în urma Statelor Unite în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19
Europa rămâne cu mult în urma Statelor Unite în ceea ce privește campania de vaccinare a populației împotriva COVID-19.
Acestea sunt concluziile unei analize AFP, care notează că Europa a fost intens criticată de către reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru ritmul extrem de lent al vaccinării, potrivit site-ului agenției Agerpres.
Astfel, potrivit analizei, americanii se descurcă de trei ori mai bine în ceea ce privește campania de vaccinare decât cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Mai exact, în timp ce 11,7% din populația Uniunii este la prima doză de vaccin, procentul cetățenilor americani care au primit prima doză se ridică la 30%.
Mai mult decât atât, doar 5% dintre cetățenii Uniunii Europene au fost vaccinați cu a doua doză de vaccin, față de 15,9% din populația Statelor Unite, potrivit aceleiași analize.
Unele state membre se descurcă mai bine decât altele
Analiza atrage atenția asupra faptului că rata de vaccinare nu este una uniformă la nivelul Blocului comunitar.
Astfel, statele mai mici ale Uniunii Europene, precum Malta, se descurcă bine, administrând zilnic câte o doză de vaccin pentru mai mult de 1% din populație.
Cu toate acestea, cele mai mari patru economii ale Uniunii, Germania, Franța, Spania și Italia, au o rată de vaccinare de trei ori mai lentă.
În aceste patru țări, rata de imunizare se ridică la abia 12% din populație, aceasta fiind, de altfel, și media Uniunii Europene.
OMS critică Europa pentru rata lentă de vaccinare
OMS a criticat joi ritmul „inacceptabil de lent” al vaccinării în zona sa europeană, care include și Israelul, Rusia, Turcia și fostele state sovietice din Asia Centrală.
În general, în zona aceasta s-a administrat un sfert din cele 596 de milioane de doze administrate la nivel mondial, deşi regiunea reprezintă doar 12% din populaţia planetei.
Numărul a crescut şi mai mult datorită statisticilor din Israel, care a ajuns de la început în fruntea tabelului de vaccinare, trei cincimi din populaţia sa primind cel puţin o doză de vaccin.
Un exemplu de urmat este și Marea Britanie, care nu mai face parte din Uniunea Europeană. Țara a reușit să vaccineze parțial 45,5% din populație.
Marea Britanie conduce în topul țărilor europene, fiind urmată de Malta (32,3%), Ungaria (21,4%) și Serbia (21,3%).
Alte state europene, în mare parte state din fostul bloc estic, progresează mult mai lent. Bulgaria, cu 5,4% si Letonia, cu 6,1%, sunt la coada clasamentului în UE.
Țările europene care nu fac parte din Uniunea Europeană stau și mai rău la acest capitol. Albania a reușit să vaccineze doar 4,1% din populație, Muntenegru 3,1%, Republica Moldova 1%, iar Ucraina a reușit până acum să imunizeze doar 0,6% din populație.