ANALIZĂ INSP: Încă nu există o situație epidemică extinsă / Se impune suplimentarea măsurilor de prevenire a infecției în spitale, centre de îngrijire sau dializă

ANALIZĂ INSP: Încă nu există o situație epidemică extinsă / Se impune suplimentarea măsurilor de prevenire a infecției în spitale, centre de îngrijire sau dializă
Incidența infecției este în creștere la nivel național / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 09/04/2020, 16:11
Actualizat: 09/04/2020, 16:32

Rata incidenței aparente a infecței cu coronavirus Covid 19 în România, în perioada 23 martie – 5 aprilie, a fost de 18,24 cazuri la 100.000 de locuitori, arată Institutul Național de Sănătate Publică, într-o analiză publicată joi. Este un nivel dublu față de cel raportat la precedenta analiză, pentru perioada 26 februarie – 29 martie 2020, când media incidenței cumulate la nivel național era de 8,77 cazuri la 100.000 de locuitori.

Analiza rapidă a cazurilor confirmate de infectțe cu coronavirus Covid 19 în România, în perioada 26 februarie – 5 aprilie, realizată de Institutul Național de Sănătate Publică și dată publicității joi, arată că ponderea cazurilor de import este în continuă scădere.

De pe altă parte, ponderea cazurilor fără link epidemiologic identificat este crescută în județele în care s-au înregistrat mai multe cazuri în ultima săptămână (Suceava, București, Timiș și Neamț)

„Ponderea scăzută de probe pozitive arată că situația infecțiilor este în faza de transmitere locală și încă nu există o situație epidemică extinsă”, se arată în concluziile documentului.

„Fatalitatea ridicată în cadrul persoanelor în vârstă de peste 70 de ani cu boli cronice asociate este comparabilă cu cea înregistrată în celelate țări afectate. Decesele din aceste grupe de vârstă au fost înregistrate la persoane spitalizate, sau aflate în centre de îngrijire sau dializă, ceea ce impune suplimentarea măsurilor de prevenire a infecției în aceste instituții”, atrag atenția specialiștii INSP:

Potrivit INSP, „detectarea de cazuri în toate grupele de vârstă, asociate cu transmiterea locală, impun pentru următoarea perioadă menținerea și respectarea la nivel individual a măsurilor de distanțare socială pentru prevenirea răspândirii bolii”.

Evoluția epidemiei în România

În perioada 26 februarie – 5 aprilie 2020 au fost confirmate 4.051 cazuri de infecție cu coronavirus Covid 19, din care 181 decese.

Primul caz de infecție confirmat a fost înregistrat în data de 26 februarie 2020, iar în următoarele două săptămâni s-a menținut caracterul sporadic al bolii, fiind confirmate câte 1-2 cazuri zilnic. Din 10 martie numărul zilnic de cazuri confirmate urmează un trend ascendent, cu o medie de 55 de cazuri/zi în săptămâna 16-22 martie, 200 cazuri/zi în săptămâna 23-29 martie, ajungând la o medie de 300 cazuri/zi în ultima săptămână analizată de INSP.

Incidența aparentă la 100.000 locuitori între 23 martie – 5 aprilie

Rata incidenței aparente la nivel național este de 18.24 cazuri la 100.000 de locuitori. Cea mai ridicată incidență aparentă se înregistrează în județul Suceava.

În totalul cazurilor raportate se observă o ușoară predominantă a genului feminin (56% din total cazuri, raport M/F este de 0.77).

Cazurile confirmate sunt concentrate la vârstele adulte, 78% din cazuri fiind înregistrate la persoane cu vârste cuprinse între 30-69 ani.

Au fost înregistrate 127 cazuri la grupa de vârstă peste 80 de ani.

Distribuția pe vârste este comparabilă pe genuri. Vârsta medie este de 47.6 ani, iar vârsta mediană de 47 ani, din nou, fără diferențe semnificative pe genuri.

Vârsta medie a deceselor, semnificativ mai mare decât vârsta media a cazurilor

Până la data de 5 aprilie se înregistraseră 181 de decese în România. Vârsta medie a cazurilor decedate a fost de 66.6 ani (vârsta mediană 69 ani).

Vârsta medie a deceselor este semnificativ mai mare decât vârsta media a cazurilor. Toate cazurile soldate cu deces aveau boli cronice asociate.

Cea mai tânără persoană decedată a avut 27 ani și cea mai vârstnică 94 ani.

S-a evidențiat o predominență a deceselor în rândul bărbaților. Astfel, din totalul celor decedați, 63.5% au fost bărbați, iar raportul M/F în rândul celor decedați a fost de 1.74.

Fatalitatea aparentă (procentul celor decedați în rândul celor bolnavi) a fost semnificativ mai ridicată la bărbați: 6,5% față de 2,9% la femei. Procentul total al indicatorului este de 4,5%.

Fatalitatea aparentă pe grupe de vârstă (procentul celor decedați în rîndul celor bolnavi) crește exponențial la grupele de vârstă înaintate, fără diferențe după 70 de ani: 0,0% – pentru cei cu vârste de până la 19 ani, 0,6% – între 20-29 de ani, 0,5% – între 30-39 de ani, 1,0% – între 40 – 49 de ani, 3,3% – între 50 – 59 de ani, 10,9% – între 60 – 69 de ani, 21% – între 70 – 79 de ani și 21,1% – pentru peste 80 de ani.

Italia, cea mai frecventă țară de import

41.1% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate ca urmare a contactului apropiat cu persoane infectate sosite în România sau cu contacții acestora.

Din totalul de 4.051 de cazuri confirmate în această perioadă, 471 au fost înregistrate la persoane care au revenit în România din străinătate, ponderea cazurilor de import pentru întreaga perioadă analizată fiind de 11.6%. Ponderea cazurilor de import este în scădere în fiecare săptămână.

Cea mai frecventă țară de import a cazurilor rămâne Italia, urmată de Spania, Marea Britanie, Franța și Germania.

Conform analizei INSP, 16.3% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate în rândul personalului sanitar

În ultimele 14 zile analizate, media probelor pozitive pentru SARS-COV-2 a fost de 13%.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații