Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a convocat pentru luni o reuniune între autoritățile germane și reprezentanții companiilor farmaceutice care produc vaccinuri împotriva COVID-19.
Decizia acesteia vine în contextul în care tensiunile dintre statele europene și companiile producătoare de vaccinuri în ceea ce privește distribuirea dozelor de ser anti-COVID sunt în continuă creștere, informează site-ul agenției Agerpres, care citează AFP.
„Cancelaria şi şefii guvernelor regionale au convenit să se reunească pentru o discuţie asupra vaccinurilor”, a anunţat joi un purtător de cuvânt al Guvernului federal, precizând că „reprezentanţi ai producătorilor de vaccinuri” vor fi de asemenea prezenţi.
Reuniunea ar urma să aibă loc la ora locală 14:00 (ora 15:00, ora României, n. red.) și survine într-un context tensionat.
Guvernul de la Berlin, la fel ca multe alte guverne europene, este criticat pentru lentoarea cu care se desfășoară campania de vaccinare împotriva COVID-19.
În ceea ce le priveşte, autorităţile germane îi învinovăţesc parţial pe producători, cărora le reproşează că nu livrează cantităţile de vaccin promise.
Controversa este deosebit de intensă cu grupul AstraZeneca, sub presiunea întregii Uniuni Europene cu privire la acest subiect. Producătorul anglo-suedez este suspectat în mod implicit că a favorizat furnizări de vaccin către Marea Britanie în detrimentul Uniunii Europene.
Recent, Pfizer și BioNTech au decis să reducă numărul de flacoane de vaccin livrate țărilor europene, fapt care i-a obligat pe oficialii din domeniul sănătății din aceste țări să reducă rata vaccinării.
Contractele Pfizer și BioNTech cu guvernele sunt pentru un număr stabilit de doze, iar companiile au răspuns la recomandările Autorității Europene a Medicamentului de a fi folosite șase doze în loc de cinci prin reducerea numărului de flacoane pe care le livrează.
Oficialii din domeniul sănătății din toată Europa au avertizat că acest proces este dificil și că schimbarea volumelor de livrare i-a lăsat în imposibilitatea de a completa programele de vaccinare. De asemenea, sunt probleme în livrarea vaccinului cauzate de reconficurarea fabricii din Belgia, astfel încât să poată fi produs mai mult vaccin, iar cele două probleme au tensionat relația dintre companie și țările UE.
„Intenţionăm să facem companiile farmaceutice să-şi respecte contractele pe care le-au semnat, folosind mijloace legale aflate la dispoziţia noastră”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.
Comisia Europeană a anunțat că se așteaptă ca grupul farmaceutic americano-german Pfizer-BioNTech să revină la ritmul de producție normal al vaccinului împotriva COVID-19.
Anunțul vine în contextul în care Pfizer a diminuat recent numărul de doze ale vaccinului împotriva COVID-19 livrate statelor membre ale Uniunii Europene față de planul convenit.
Pfizer și BioNTech au anunțat diminuarea temporară a cantităților de vaccin livrate statelor membre ale Uniunii Europene, ca urmare a unor procese tehnice interne desfășurate cu scopul de a crește capacitatea de producție a vaccinului împotriva COVID-19.