Institutul Naţional pentru Sănătate al SUA anunță că soluţia la problema coronavirusului ar putea fi dată de un medicament bazat pe anticorpi de sinteză. NIH a demarat deja o serie de teste clinice de amploare pentru un astfel de tratament conceput special în tratarea Covid-19.
Acest medicament se bazează pe anticorpii corona denumiţi LY-CoV555, descoperiţi de compania canadiană AbCellera Biologics în sângele unui pacient aflat în curs de recuperare. Aceşti anticorpi au fost reproduşi în mod sintetic în scopul ajungerii la cantităţile industriale necesare producţiei în masă de compania americană Lilly Research Laboratories.
Testul ajuns în faza 3 (ultima fază de teste clinice) începe prin recrutarea a 300 de voluntari din întreaga lume – pacienţi spitalizaţi, însă cu simptome uşoare sau moderate de Covid-19. Jumătate dintre aceştia vor primi acest medicament injectabil, în timp ce cealaltă jumătate va primi un placebo pentru a stabili eficienţa reală a acestui tratament. Toţi pacienţii vor urma în paralel tratamentul normal, simptomatic, împotriva Covid-19.
O altă echipă din cadrul acestei faze va testa anticorpii sintetici asupra bolnavilor Covid-19 care sunt trataţi ambulatoriu.
Anticorpii sunt proteine pe care sistemul imunitar le produce pentru a se ataşa de virusuri, împiedicându-le pe acestea să penetreze membrana celulară şi să invadeze celulele organismului uman.
Prin comparaţie, vaccinurile vizează declanşarea la pacienţii neinfectaţi de coronavirus a producţiei de anticorpi, în mod preventiv, conform mai multor metode aflate în curs de testare în diferite părţi ale lumii. Pentru oamenii deja bolnavi, au fost aprobate până în prezent două tratamente, cel cu remdesivir şi cel cu dexametazonă, existând numeroase controverse în jurul unui al treilea posibil tratament, cel cu hidroxiclorochină.
O altă opţiune de tratament în curs de evaluare este cea cu plasmă – bazată pe injectarea anticorpilor prelevaţi de la persoane vindecate de Covid-19. Această opţiune, deşi se dovedeşte eficientă, este greu de realizat la scară mare, ceea ce explică strategia de dezvoltare a anticorpilor sintetici, denumiţi anticorpi monoclonali.