Compania Merk a oferit asigurări vineri, 28 ianuarie, că pilula dezvoltată împotriva COVID-19, Molnupiravir, este ”activă” și împotriva variantei Omicron.
Asigurările au fost date de companie având la bază șase studii de laborator efectuate de companie.
Molnupiravir este un antiviral care trebuie administrat rapid după apariţia simptomelor şi luat timp de cinci zile pentru a preveni replicarea virusului.
Studiile in vitro, realizate pe baza testelor celulare, au fost conduse în mod independent de cercetători din şase ţări (Belgia, Germania, Cehia, Polonia, Ţările de Jos şi Statele Unite).
Rezultatele relevă că ”Molnupiravir are încă activitate antivirală împotriva Omicron, principala variantă care circulă în întreaga lume”, a declarat dr. Dean Y. Li, preşedintele laboratoarelor de cercetare ale Merck.
Studiile realizate ”oferă o mai mare încredere în potenţialul Molnupiravir de a fi o opţiune de tratament importantă pentru unii adulţi cu cazuri uşoare sau moderate de COVID-19 şi care riscă să dezvolte un caz sever de boală”, a mai spus el.
Eficacitatea Molnupiravir împotriva Omicron nu a fost încă evaluată în cadrul studiilor clinice, a precizat Merck, cunoscută sub numele de MSD în afara Statelor Unite şi Canadei.
Acest tratament, uneori comercializat sub numele de Lagevrio, a fost aprobat în peste zece ţări, inclusiv în Statele Unite, Regatul Unit şi Japonia.
SUA a achiziţionat 3,1 milioane de tratamente, dintre care 2 milioane au fost deja livrate, potrivit companiei.
Zece milioane de tratamente au fost produse în total în 2021, în timp ce Merck plănuieşte să producă alte 20 de milioane în 2022. Un tratament reprezintă cantitatea de pastile necesară pentru a trata un pacient timp de câteva zile.
Ministrul Sănătăţii, medicul Alexandru Rafila, a anunţat, joi, că luni vor ajunge în România 50.000 de cutii cu Molnupiravir, pastilele americane anti-COVID.
Potrivit ministrului, compania Pfizer ar fi pus guvernului o serie de condiții, acesta fiind motivul pentru care s-a optat pentru Molnupiravir.
„Luni vin în România 50.000 de cutii Molnupiravir. Pfizer ne-a pus multe condiţii, nu am reuşit cu ei. Ne cereau să facem un fond naţional prin care să despăgubim eventualele victime pentru administrarea acestui medicament, nu erau precizări legate de dimensiunea fondului.