În ciuda măsurilor stricte de izolare la domiciliu a cetățenilor, Italia se confruntă în continuare cu creșterea numărului de cazuri de infecție. Cel puțin una dintre surse: focarele domestice, pe care sistemul sanitar nu le poate monitoriza. Experții chinezi și italieni spun acum că bolnavii cu simptome ușoare, care erau lăsați să stea acasă, trebuie, de fapt, izolați de familiile lor.
Medicii italieni, potrivit presei din Italia, citată de Libertatea, scriu că focarele domestice reprezintă una dintre noile surse de creștere a numărului de infecții în Peninsulă. Sursele citate de jurnaliștii italieni spun că răspândirea domestică este în creștere și recomandă măsuri mai eficiente de izolare.
„Tot mai des, familii întregi ajung la spital. Am avut un domn, iar peste 6-7 ore a fost adusă în stare gravă și soția sa. Se întâmplă mai ales la familiile formate din persoane în vârstă”, transmit medicii.
Experții chinezi care au ajuns în Italia au subliniat că medicii italieni fac acum aceeași greșeală pe care medicii din Wuhan au făcut-o inițial, scrie Bloomberg.
Astfel, în vreme ce pacienții cu simptome serioase erau internați în spitale, medicii recomandau ca pacienții cu simptome ușoare să se izoleze acasă, parțial pentru a reduce presiunea de pe sistemul sanitar.
Însă experții chinezi au descoperit că bolnavii rămași în case infectau și membrii familiei, dar și alți oameni din afara gospodăriei, în condițiile în care o mișcare limitată mai exista pe străzi.