APEL. Reprezentant al unui club de juniori pentru ministrul Tineretului și Sportului: Avem nevoie de sprijin real din partea statului
Mihaela Pellegrini, director executiv al unui club privat din Capitală unde 120 de copii învață să joace fotbal, s-a adresat ministrului Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, printr-o scrisoare deschisă în care solicită ajutorul statului și transmite trei propuneri pentru susținerea performanței sportivilor, în contextul dificultăților provocate de pandemia de Covid-19.
„Vă adresez această scrisoare cu intenția de a vă spune că vă înțeleg. Vă înțeleg și vă asigur că vă suntem alături. Știm, aveți o mare presiune pe umeri: viitorul sportului românesc stă în mâinile Dumneavoastră. Performanța sportivă a României depinde în mare măsură de Dumneavoastră. Nu este ușor să ai o astfel de responsabilitate, mai ales că ne-am obișnuit ca România să deschidă ușile lumii cu performanțele sportivilor săi. E drept, asta se întâmpla mai degrabă în urmă cu mai mulți ani, dar avem în continuare sportivi minunați, în care ne punem atâtea speranțe. Plus generația care crește acum”, îi transmite ministrului Ionuț Stroe, printr-o scrisoare deschisă, Mihaela Pellegrini, CEO Juventus Academy București.
„Vestea bună, Domnule Ministru, este aceea că, așa cum vă spuneam la început, vă suntem alături. Nu sunteți singur. Suntem o echipă. Trebuie doar să ne ascultați și pe noi. Vă rog să țineți cont de un aspect foarte important: sportivii de performanță adulți provin din rândul cluburilor de copii și juniori. Dacă noi ne facem bine treaba, atunci avem ce să „livrăm” în viitor. Putem „alimenta” echipele de seniori, loturile naționale ș.a.m.d. Iar pentru ca noi să ne putem face bine treaba, în această perioadă delicată prin care trecem cu toții, avem nevoie de sprijin real din partea statului”, a transmis Mihaela Pellegrini.
„Nu este corect ca presiunea financiară să cadă doar pe umerii părinților și a patronilor de cluburi”
Co-fondatorul academiei de fotbal argumentează solictarea pe două considerente: Bugetele de sponsorizări pentru sport și educație s-au diminuat spre zero în aceasta perioadă, lucru care se va păstra, probabil, până la sfârșitul acestui an și, în plus, nu este corect ca presiunea financiară să cadă doar pe umerii părinților și a patronilor de cluburi.
Mihaela Pellegrini a transmis trei propuneri de soluții. „Sunt măsuri care ne-ar ajuta să ne facem bine treaba, în folosul tuturor. În final, în folosul românilor, care vor umple stadioanele, vor sta drepți în tribune, la imnul național, și vor aplauda reușitele sportivilor de performanță de mâine”, explică Mihaela Pellegrini.
- Crearea urgentă a unui program de genul IMM Invest pentru Asociații sportive, care să ne sprijine în două direcții importante: Garanție 100% din partea statului și o bancă dispusă să ne sprijine cu capital de lucru și credit de investiții (în prezent, băncile nu acordă împrumuturi Asociațiilor sportive)
- Ajutor pentru dotarea tuturor bazelor sportive, publice sau private, cu echipamente și materiale de prevenție împotriva COVID-19 (măști, dezinfectanți, mănuși, termometre etc.)
- Crearea unui program de burse pentru toți copiii din România, care sa beneficieze de vouchere (de exemplu, de minimum 250 lei/lună), cu care să se poată înscrie la orice club sportiv din țară, privat sau public, astfel încât sa asiguram accesul copiilor la sport.
„Domnule Ministru, știm că nu este deloc simplu să ne luptăm pentru fonduri și bugete cu celelalte industrii, să ne zbatem pentru sport. Mai ales acum. Dar dacă nu o facem, mai ales acum, riscăm să pierdem pentru totdeauna. Această perioadă ne-a învățat că educația și sportul înseamnă deopotrivă calea către performanță cât și cea mai simplă și eficientă măsură de prevenție – ne ajută să creștem sănătoși. Domnule Ministru, poate sună a vorbe mari, dar în mâinile Dumneavoastră stă sănătatea României de mâine. Stă șansa la performanță”, a conchis Mihaela Pellegrini.