Prima pagină » Coronavirus » „AREST LA DOMICILIU”. Va fi și la noi ca în Italia? „Poliția îți verifică ora de pe bonul de cumpărături, să nu te abați din drum”

„AREST LA DOMICILIU”. Va fi și la noi ca în Italia? „Poliția îți verifică ora de pe bonul de cumpărături, să nu te abați din drum”

„AREST LA DOMICILIU”. Va fi și la noi ca în Italia? „Poliția îți verifică ora de pe bonul de cumpărături, să nu te abați din drum”

Georgiana, o româncă în vârstă de 43 de ani care locuiește la Roma, a povestit pentru Gândul cum este „arestul la domiciliu” în Italia, din cauza Coronavirusului. Potrivit femeii, dacă te întorci de la cumpărături, trebuie să arăți bonul, să se vadă ora emiterii acestuia, astfel încât să nu te fi abătut din drumul de la supermarket spre casă.

„Este aproape imposibil să ieși pe stradă fără un motiv întemeiat. Este poliție la tot pasul, srigă după tine, te întreabă ce cauți afară. Poți ieși doar dacă ai un document care să ateste că trebuie să mergi la job, sau cu câinele”, explică Georgiana O., o româncă de 43 de ani care locuiește în capitala Italiei.

În ceea ce privește mersul la cumpărătri, autoritățile din Italia au găsit soluția pentru a limita abaterile celor care vor să se deplaseze și în alte locuri în afară de supermarket.

„Dacă zilele trecute trebuia să demonstrezi că ai fost la cumpărături doar prin simplul fapt că poliția te vedea cu sacoșe, acum ți se cere și bonul, să se vadă ora la care ai făcut cumpărăturile și să demonstrezi cu nu te-ai abătut din drumul de la magazin spre casă. Este foate trist… zilele trecute mai ieșea lumea la geam să cânte, acum toată lumea pare anxioasă și nervoasă”, mai spune Georgiana.

Este foarte probabil că măsurile din Italia să fie aplicate și la noi. Un proiect în acest sens este în discuție acum în ședința de Guvern.

Potrivit documentului, se prevede interzicea deplasărilor în afara domiciliului sau a reşedinţei, prezentând şi situaţiile care fac excepţie de la aceste interdicţii. Astfel de situaţii sunt deplasarea la locul de muncă în anumite condiţii, deplasarea pentru cumpărături de strictă necesitate, pentru asigurarea asistenţei pentru persoane în vârstă, vulnerabile, desfăşurarea de activităţi fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă, sau deplasarea legată de nevoile animalelor de companie.

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul ... vezi toate articolele