Prima pagină » Coronavirus » Argentinienii se îmbolnăvesc cu miile de COVID-19. Peste 380 dintre ei au murit deja în ultimele 24 de ore. Speranța unui vaccin vine din China

Argentinienii se îmbolnăvesc cu miile de COVID-19. Peste 380 dintre ei au murit deja în ultimele 24 de ore. Speranța unui vaccin vine din China

Argentinienii se îmbolnăvesc cu miile de COVID-19. Peste 380 dintre ei au murit deja în ultimele 24 de ore. Speranța unui vaccin vine din China
Semnal de alarmă tras de Virgil Musta: Dacă numărul pacienților ATI continuă să crească, medicii vor trebui să aleagă pe cine tratează / Sursă FOTO: Shutterstock

Luni, 25 august 2020, Argentina a confirmat un număr-record de 8.713 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus şi 381 de decese asociate maladiei COVID-19 în ultimele 24 de ore, în contextul în care această ţară sud-americană se confruntă cu o creştere consistentă a numărului de infectări.

Potrivit Reuters, citată de Agerpres, ministrul argentinian al Sănătăţii, Ginés Gonzalez Garcia, a precizat că la doar câteva săptămâni după impunerea unor măsuri mai stricte de carantină în Buenos Aires şi în suburbiile sale, numărul cazurilor s-a majorat semnificativ și în alte regiuni ale ţării.

Numărul total al cazurilor confirmate a depăşit pragul de 350.000, iar bilanţul deceselor a ajuns la 7.366.

Anunţul de ieri a fost făcut la scurt timp după ce mii de argentinieni au participat la un marş prin care au cerut ridicarea restricţiilor şi repornirea activităţilor economice.

Pandemia de COVID-19 a accentuat efectele crizei economice

În ultimii doi ani, Argentina s-a confruntat cu o gravă criză economică, recesiune, inflaţie ridicată şi o creştere a sărăciei, iar toate aceste efecte negative sunt în prezent accentuate şi mai mult de pandemia de COVID-19.

Marți, 25 august 2020, ministrul Sănătăţii a precizat că gradul de ocupare a paturilor de la secţiile de terapie intensivă este de 57,3% la nivel naţional şi de 64,5% în capitala ţării, Buenos Aires.

Deocamdată, numărul de cazuri de COVID-19 şi numărul de decese asociate acestei boli în Argentina au fost mai mici decât cele raportate de principalele ţări învecinate, Brazilia, Chile şi Peru.

Pandemia de COVID-19 s-ar putea încheia în mai puțin de doi ani. Condiția principală – descoperirea unui vaccin

Potrivit șefului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (MS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, pandemia de COVID-19 s-ar putea încheia în mai puțin de doi ani. Condiția principală este găsirea unui vaccin, scrie Reuters.

De altfel, OMS a anunţat luni că 172 de ţări susţin iniţiativa de acces echitabil la vaccinurile împotriva coronavirusului, cunoscută ca planul COVAX.

OMS a adăugat că este nevoie urgentă de mai multe fonduri, iar statele trebuie să înceapă să îşi ia angajamente obligatorii.

„Iniţial, când va fi disponibilă o cantitate redusă (de vaccinuri), este important să furnizăm vaccinul celor expuşi la cele mai mari riscuri din întreaga lume”, a declarat presei directorul organizaţiei, Tedros Adhanom Gebreyesus.

Coordonatorul pentru urgenţe al OMS, Bruce Aylward, a precizat că data-limită pentru exprimarea intenţiei de participare la COVAX este 31 august, confirmările se primesc până în 18 septembrie, iar plăţile iniţiale trebuie făcute până în 9 octombrie.

El a apreciat că „problema critică este să asigurăm o anumită cantitate de vaccin tuturor ţărilor cât mai curând posibil”.

Un vaccin anti-COVID-19 produs de chinezi va fi testat pe voluntari argentinieni

Ministrul argentinian al sănătăţii Ginés Gonzalez Garcia anunţa vineri că un proiect de vaccin împotriva COVID-19 al laboratorului chinez Sinopharm va fi testat în faza a treia pe voluntari din Argentina, informa AFP.

„Suntem foarte mândri de acest succes în care părţile au depus toate eforturile pentru a putea progresa împreună, în mod solidar, în vederea punerii de vaccinuri la dispoziţia populaţiei noastre”, a declarat ministrul în cadrul unei manifestaţii publice.

”Aşteptăm cu nerăbdare ca studiul să înceapă pentru a obţine rezultate şi a le împărtăşi”, preciza oficialul guvernamental.

În urmă cu o lună, Argentina anunţase deja că proiectele de vaccin ale laboratoarelor BioNTech (Germania) şi Pfizer (SUA) vor fi testate în faza a treia pe un grup de voluntari.

Totodată, alături de Mexic, Argentina a fost de acord să producă milioane de doze ale vaccinului dezvoltat de Universitatea din Oxford în colaborare cu compania farmaceutică britanică AstraZeneca pentru distribuirea lor în America Latină dacă acesta va trece de faza a treia a studiilor clinice.

Argentina, care are 44 de milioane de locuitori, a înregistrat aproape 321.000 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus şi peste 6.500 de decese provocate de COVID-19, potrivit celor mai recente cifre oficiale.

Citește și