Prima pagină » Coronavirus » AstraZeneca şi Johnson & Johnson reiau testele clinice privind vaccinurile împotriva COVID-19

AstraZeneca şi Johnson & Johnson reiau testele clinice privind vaccinurile împotriva COVID-19

AstraZeneca şi Johnson & Johnson reiau testele clinice privind vaccinurile împotriva COVID-19

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunțat că a reluat în Statele Unite testele clinice privind vaccinul său experimental împotriva COVID-19.

Anunțul în acest sens a fost făcut după ce compania a primit o autorizare în acest sens din partea autorităților americane de reglementare în domeniu.

De asemenea, Johnson & Johnson se pregătește să facă același lucru la începutul săptămânii viitoare, potrivit Agerpres.

Anunțurile celor două companii reprezintă progrese importante în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, boală care a afectat peste 41 de milioane de persoane la nivel mondial, dintre care opt milioane de cetățeni americani.

Studiile fuseseră suspendate după apariția unor reacții adverse grave la unii subiecți

Pe 6 septembrie, AstraZeneca, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de vaccinuri la nivel mondial, și-a suspendat studiul clinic desfășurat în Statele Unite, după ce, în cadrul testelor din Marea Britanie, a fost raportat un caz grav de afecţiune neurologică la un participant, posibil un caz de mielită transversă.

De asemenea, Johnson & Johnson și-a suspendat studiul clinic săptămâna trecută, tot din cauza îmbolnăvirii unuia dintre subiecți.

Ambele companii farmaceutice au semnat contracte cu autoritățile din Statele Unite și din alte țări pentru a furniza vaccinuri împotriva COVID-19.

„Odată cu reluarea acestui proces, sper că mesajul comunicat publicului este acela că sunt urmate procedurile la cel mai înalt standard etic şi că nu există interferenţe cu reglementările FDA (Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente, n. red.)”, a declarat Matthew Hepburn, director în cadrul Operation Warp Speed, un parteneriat public-privat pentru accelerarea eforturilor de dezvoltare a vaccinurilor.

Numărul infecţiilor este în creştere în 80 de ţări, în contextul în care populaţia din emisfera nordică petrece mai mult timp în spaţiile interioare odată cu apropierea iernii.

AstraZeneca a precizat că nu este neobişnuit în astfel de situaţii ca unii dintre participanţi să se îmbolnăvească în timpul testelor clinice pe scară largă pentru dezvoltarea unui vaccin.

Testele clinice efectuate de AstraZeneca în Regatul Unit, Brazilia şi Africa de Sud au fost reluate, chiar dacă ancheta efectuată de FDA în SUA era încă în curs.

Vaccinul AstraZeneca este dezvoltat împreună cu cercetători de la Universitatea Oxford.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele