ATENȚIE. În continuare se pot da amenzi pe starea de urgență. APADOR-CH: Până când decizia CCR privind amenzile nu este publicată în Monitorul Oficial, nu produce efecte
Până când decizia CCR privind amenzile nu este publicată în Monitorul Oficial, nu produce efecte, deci se mai pot aplica amenzi, susțin reprezentanții APADOR-CH.
Potrivit Asociașiei, CCR nu a anulat nicio amendă, dar cei amendaţi pot merge în instanţă şi câştigă procesul
APADOR-CH, asociaţie care luptă pentru drepturile omului, a explicat pe înțelesul tuturos decizia CCR privind amenzile din starea de urgenţă.
- Starea de urgenţă este constituţională – Nu se pune problema „anulării” ei.
- Nu sunt constituţionale amenzile date pentru nerespectarea stării de urgenţă – Aceasta înseamnă că nu au bază constituţională nici amenzile „mici” şi nici amenzile „mari” (cele aplicate după majorarea amenzilor, care a fost stabilită prin OUG nr. 34/2020).
- Se mai pot da amenzi acum? Până la publicarea acestei decizii în Monitorul Oficial, ea nu produce nici un efect. Deci se mai pot aplica amenzile stabilite prin ordonanţe. Din punct de vedere practic, aceste amenzi aplicate devin inutile, deoarece pot fi contestate la instanţă şi vor fi anulate.
- Mai pot fi contestate amenzile? CCR nu a anulat nicio amendă, dar fiecare persoană amendată, dacă se mai află în termenul de contestaţie, poate contesta amenda în instanţă şi va câştiga procesul.
- Amenzile pentru tulburarea ordinii publice şi dosarele penale pentru răspândirea bolilor rămân în vigoare.
- Ce trebuie să facă Parlamentul şi Guvernul mai departe? „Parlamentul va trebui să reglementeze clar şi previzibil regimul stării de urgenţă, printr-o lege care să ţină cont de recenta decizie a Curţii Constituţionale. În prezent, ca urmare a acestei decizii, regimul stării de urgenţă poate fi considerat ca fiind unul haotic”.