„Au existat familii care au îngropat până la patru persoane în două săptămâni”. Mărturia unui om care s-a ocupat de îngroparea a zeci de persoane decedate de COVID-19
Sebastian Cocoș, proprietarul unei firme de pompe funebre, a povestit pentru jurnaliștii de la Reuters, cum arată situația valului 4 al pandemiei din perspectiva celui care se ocupă de înmormântări.
„Au existat familii care au îngropat până la patru persoane în două săptămâni și acest lucru nu este ușor”, a spus Sebastian Cocol, proprietarul unei firme funerare şi preşedintele Asociației Funerare din România pentru Reuters.
Acesta a transmis şi un mesaj tuturor celor care refuză vaccinul anti-COVID: „Nu există termen de comparaţie pentru … ceea ce se întâmplă acum. (…) Le recomand tuturor să se vaccineze, altfel vor ajunge pe mâinile noastre”, a transmis Sebastian Cocoș, care se ocupă de afacere de mai bine de 12 ani.
Având în vedere că pandemia de COVID a ucis o persoană la fiecare cinci minute în această lună, în medie, într-o țară în care rata de inoculare este îngrijorător de scăzută, acesta spune că activitatea atât la firma sa funerară, cât și în întreaga industrie a crescut cu 50%.
România şi Bulgaria, cele mai mici rate de vaccinare din UE
În întreaga Uniune Europeană, 74% din populația adultă a fost vaccinată cu schema completă. În România, această cifră este de 36%, a doua cea mai mică din blocul european, după Bulgaria. Pentru cei de peste 80 de ani procentul este de doar 20%. Potrivit sursei citate, aceste cifre reflectă o istorie a neîncrederii în instituțiile statului român, precum și a infrastructurii rurale subdezvoltate și a educației slabe a vaccinurilor în cea de-a doua țară cea mai săracă din UE.
Gândul a publicat, luni, imagini în exclusivitate, de la morga Spitalului Universitar de Urgență București, unde zeci de morți de coronavirus erau ținuți în saci pe tărgi. Corpurile celor decedați din cauza COVID nu mai au loc în frigidere.
Sâmbătă, în Spitalul Universitar au murit 40 de persoane, astfel că a fost nevoie să fie folosite toate spațiile Departamentului Prosectură, spun reprezentanții unității sanitare, într-un răspuns la solicitarea Gândul.
”Medicii fac eforturi supraomenești”
La Spitalul Universitar de Urgență București sunt internați, în prezent, peste 400 de pacienți pozitivi și aproximativ 400 de pacienți negativi, toți cu forme severe de boală.
Medicii fac eforturi uriașe pentru a salva viața pacienților infectați, întregul sistem sanitar fiind îngenuncheat de presiunea uriașă pusă de sutele de mii de cazuri din ultima lună.
Peste 17.000 de cazuri noi de COVID-19 și 423 de decese, dintre care 9 anterioare, au fost raportate miercuri în România, conform autorităților. La terapie intensivă sunt internați aproape 1.800 de pacienți – un nou record. Reamintim că marți România a înregistrat cel mai grav bilanț de la debutul pandemiei – 18.863 de noi îmbolnăviri și 561 de decese.
Citește și