Prima pagină » Coronavirus » Avertisment al specialiștilor: Vaccinul împotriva COVID-19 ar putea să nu le fie de prea mare folos persoanelor obeze

Avertisment al specialiștilor: Vaccinul împotriva COVID-19 ar putea să nu le fie de prea mare folos persoanelor obeze

Avertisment al specialiștilor: Vaccinul împotriva COVID-19 ar putea să nu le fie de prea mare folos persoanelor obeze

Într-o lume puternic afectată de pandemia de COVID-19, dezvoltarea unui vaccin pare să reprezinte în acest moment singura salvare.

Dar în Statele Unite, unde cel puțin 4,6 milioane de oameni au fost infectați și aproape 155.000 au murit din cauza acestei afecțiuni, salvarea care ar putea veni din partea unui vaccin anti-COVID-19 riscă să fie umbrită de o epidemie care afectează țara de mult mai mult timp: obezitatea, notează CNN.

Oamenii de știință știu că vaccinurile dezvoltate pentru a proteja de gripă, hepatită B, tetanus sau rabie pot să fie mai puțin eficiente în cazul adulților obezi decât în rândul oamenilor normoponderali. Astfel, obezii sunt mai vulnerabili din acest punct de vedere.

Din acest motiv, spun cercetătorii, sunt puține probabilitățile ca persoanele obeze să aibă altă reacție în cazul unui posibil vaccin împotriva COVID-19.

„Vom avea anul viitor un vaccin contra COVID adaptat obezilor? În niciun caz. Va funcționa în cazul obezilor? Noi credem că nu”, spune Raz Shaikh, profesor asociat de nutriție la Universitatea din Carolina de Nord-Chapel Hill.

Obezitatea, o problemă majoră în Statele Unite

Peste 107 milioane de adulți americani sunt obezi, iar capacitatea lor de a se întoarce în siguranță la muncă, de a-și îngriji familiile și de a-și relua viața de zi cu zi ar putea fi redusă dacă vaccinul împotriva coronavirusului va oferi o imunitate slabă pentru ei.

În martie, încă de la începutul pandemiei, un studiu din China a constatat că pacienții obezi suferinzi de COVID-19 au avut o rată a mortalității mai mare decât a persoanelor normoponderale, ceea ce sugerează o evoluție incertă a situației în SUA, una dintre țările cu cel mai mare procent al obezității din lume.

Pe măsură ce secțiile de terapie intensivă din New York, New Jersey și din alte state au ajuns la capacitate maximă, Centrul American pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a avertizat că persoanele cu un indice de masă corporală de 40 sau mai mult, situație cunoscută sub numele de obezitate morbidă, au unul dintre cele mai ridicate riscuri de a se îmbolnăvi grav de COVID-19. Aproximativ 9% dintre adulții americani intră în această categorie.

Obezitatea afectează sistemul imunitar

Obezitatea este cunoscută de mult timp ca fiind un factor de risc în privința bolilor cardiovasculare și cancerului. Dar oamenii de știință constată că obezitatea interferează, de asemenea, cu răspunsul imunitar al organismului, punând persoanele obeze într-un risc mai mare de infecție cu agenți patogeni precum virusul gripal sau noul coronavirus.

Spre exemplu, în cazul gripei, obezitatea este un factor care face mai dificilă vaccinarea adulților împotriva infecției.

În cazul gripei, obezitatea a apărut ca un factor care face mai dificilă vaccinarea adulților împotriva infecției.

Un sistem imunitar sănătos apelează la globulele albe din sânge și la alte mecanisme pentru a lupta împotriva infecțiilor, ceea ce poate duce uneori la răspunsuri de tip inflamator. Vaccinurile valorifică acest răspuns inflamator. Însă testele de sânge arată că persoanele obeze și persoanele cu factori de risc metabolici asociați, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și nivelul ridicat de zahăr din sânge se confruntă cu o stare de inflamație cronică.

În timp ce mecanismele biologice exacte sunt încă cercetate, inflamația cronică pare să interfereze cu răspunsul imun la vaccinuri.

Cercetătorii au descoperit probleme similare cu vaccinul împotriva hepatitei A, iar alte studii au descoperit scăderi semnificative ale protecției oferite de anticorpii din vaccinurile împotriva tetanosului și rabiei la persoanele obeze.

De asemenea, se știe că vaccinurile sunt mai puțin eficiente la adulții mai în vârstă, motiv pentru care persoanele de peste 65 de ani primesc în Statele Unite o formă specială de vaccin antigripal, care conține mult mai mulți antigeni pentru a ajuta răspunsul imun al acestor persoane.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și