Platforma națională destinată informării referitor la campania de vaccinare împotriva COVID-19 a lansat un avertisment legat de unele informații apărute în spațiul public legate de vaccinare în alte state europene.
Platforma RoVaccinare demontează, astfel, informațiile potrivit cărora Germania și Belgia ar fi întrerupt campania de vaccinare sau că polițiștii dinn Franța ar protesta împotriva vaccinării.
Platforma spune că aceste informații sunt false și au potențial manipulator, informează Digi24.
Avertismentul RoVaccinare vine în contextul în care pe internet circulă în ultima perioadă postări care prezintă informații cum că Germania și Belgia ar fi întrerupt campania de vaccinare sau că forțele de ordine din Franța ar protesta față de vaccinare. Informațiile sunt inexacte și potențial înșelătoare, amestecând jumătăți de adevăr cu unele informații false, susțin reprezentanții platformei prin intermediul unui comunicat.
Germania nu a decis suspendarea campaniei de vaccinare în întreaga țară, ci doar a amânat vaccinarea în câteva districte din nordul Bavariei ca urmare a apariției unor dificultăți în timpul transportului vaccinului. Mai exact, o omie de doze au fost transportate la 15 grade Celsius, în loc să fie transportate la temperatura recomandată, cea de -80°C, eroare ce a fost identificată cu ajutorul senzorilor de temperatură din dispozitivele speciale de transport.
Nici Belgia nu a întrerupt vaccinarea, ci ia în considerare o eventuală schimbare a strategiei, care presupune vaccinarea unui număr mai mare de persoane cu prima doză și amânarea administrării celei de-a doua doze, cu scopul de a vaccina cât mai repede cât mai multe persoane, ca urmare a apariției unei noi tulpini a SARS-CoV-2 în Marea Britanie, dar și a numărului mic de doze disponibile.
„În acest moment, există o dezbatere în cadrul comunității științifice pentru a se determina dacă amânarea rapelului/a administrării celei de-a doua doze influențează eficacitatea vaccinului. După cum știm, vaccinul dezvoltat de către BioNTech/Pfizer se administrează în 2 doze. Recomandarea este ca a doua doză să fie administrată la 21 de zile după primirea primei doze. Conform companiei Pfizer, studiile de fază 3 au relevat o eficacitate de 95%, răspunsul imun instalându-se la 7 zile după cea de-a doua doză (la 7 zile după rapel). Răspunsul BioNTech/Pfizer la această preocupare de a accelera administrarea dozelor de vaccin prin eventuala amânare a rapelului este că datele din studiiile clinice nu prezintă suficiente garanții că o asemenea modificare ar mai păstra eficacitatea vaccinului”, se arată în comunicat.
RoVaccinare mai atrage atenția că, deși în Franța polițiștii au organizat, într-adevăr, proteste, acestea nu au fost îndreptate împotriva vaccinării, ci împotriva unui proiect de lege care ar urma să interzică fotografierea, filmarea și partajarea materialelor foto-video ce ar putea denigra imaginea forțelor de ordine.
„Organizatorii protestului sunt de părere că o astfel de lege împiedică documentarea și relatarea potențialelor acte de violență la care ar recurge forțele de ordine. Aceste noi proteste vin pe fondul unui an marcat de protestele vestelor galbene în Franța”, se mai precizează în comunicat.