OMS avertizează asupra faptului că dacă măsurile de relaxare nu se fac corespunzător, gradual, atunci vom fi nevoiți să ne reîntoarcem la izolare. Șeful Organizației Mondiale a Sănătății nu exclude posibilitatea apariției unui nou val epidemiologic de COVID-19 în viitor, pe care, spune el, nu trebuie să-l tratăm cu frică ci să ne pregătim, pentru că acum avem „oportunitatea să aşezăm sistemele sanitare pe baze solide ”.
Dacă ţările nu reuşesc să gestioneze cu mare atenţie trecerea de la izolare la relaxare şi nu fac acest lucru printr-o abordare în etape, ne vom întoarce la restricții dure, estimează Tedros Ghebreyesus, șef OMS, potrivit Reuters.
Reprezentanții OMS atrag atenția asupra necesității îndeplinirii mai multor condiții în prima etapă de relaxare a restricțiilor. OMS a anunțat că în principal ca numărul noilor cazuri de infectare să fie sub control, ca sistemul sanitar să poată face faţă tranziţiei și ca riscul de relansare a epidemieim să fie minimizat trebuie să fie luate măsuri de prtotecție la locurile de muncă și în școli, în țările în care acestea se deschid. De asemenea, cetățenii trebuie să fie bine informați referitor la măsurile adoptate.
OMS mai cere ca înaintea unei relaxări să se garanteze o gestionare adecvată a posibilelor noi cazuri de COVID-19 importate.
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății a insistat asupra faptului că nu pot fi excluse viitoare valuri epidemice de coronavirus, dar în faţa acestei posibilităţi „nu trebuie să răspândim panica”, ci „să ne pregătim, pentru că acum avem oportunitatea să aşezăm sistemele sanitare pe baze solide”.
„Dacă am învăţat ceva din această criză este că investind acum în sănătate vom putea salva vieţi mai târziu. „Istoria ne va judeca în funcţie de cum răspundem pandemiei şi de măsurile pe care le luăm”, a concluzionat Tedros Ghebreyesus.