Prima pagină » Coronavirus » Avertisment OMS: În al doilea an al pandemiei COVID-19 s-ar putea înregistra mai multe decese decât în primul

Avertisment OMS: În al doilea an al pandemiei COVID-19 s-ar putea înregistra mai multe decese decât în primul

Avertisment OMS: În al doilea an al pandemiei COVID-19 s-ar putea înregistra mai multe decese decât în primul
Sursă FOTO - caracter ilustrativ: Shutterstock

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, susține că al doilea an al pandemiei COVID-19 ar putea aduce mai multe decese provocate de boală, în contextul în care sunt țări unde sunt înregistrate numere record de infectări cu SARS-CoV-2 și decese, precum India.

Pandemia COVID-19 a început la sfârșitul lui 2019 iar de atunci, la nivel mondial, au murit cel puțin 3,3 milioane de persoane infectate cu această boală. În prezent, multe țări încearcă să organizeze cât mai bine campaniile de vaccinare pentru a pune capăt unui lung șir de restricții și pentru a grăbi procesul de revenire la normalitate.

Însă în anumite țări situația este îngrijorătoare, un exemplu în acest sens fiind India care în ultima vreme a înregistrat numere record de infectări zilnice cu SARS-CoV-2, precum și de decese ale unor persoane bolnave de noul coronavirus.

Pandemia COVID-19 continuă să facă ravagii, chiar dacă unele țări încep să revină la normalitate

„În ritmul în care lucrurile merg, al doilea an al pandemiei va fi mult mai mortal decât primul”, a susținut șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit The Guardian.

Totodată, acesta a transmis că înțelege de ce unele țări vor să își vaccineze copiii și adolescenții, dar în prezent le solicită să reconsidere acest aspect și, în schimb, să doneze dozele pentru schema COVAX, menită să ajute în campaniile de vaccinare anti-COVID-19 țările defavorizate.

Unele țări, precum Canada, au autorizat deja folosirea vaccinurilor anti-COVID-19 în imunizarea copiilor, însă sunt țări unde pandemia încă face ravagii, chiar dacă unele state din Europa, inclusiv România, încearcă să își redeschidă economiile și să revină la normal.

Totuși, tulpina B.1.617 a SARS-CoV-2, identificată pentru prima dată în India a fost clasificată drept „îngrijorătoare” de către OMS. Aceasta este mai contagioasă iar în India mor zilnic aproape 4.000 de persoane infectate cu virusul.