Avertismentul OMS cu privire la vaccinul Pfizer: Este promițător, dar are o problemă
Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat marți că a sperat ca până la finalul acestui an să apară pe piață un vaccin împotriva COVID-19.
Totodată, el a făcut referire și la vaccinul dezvoltat de grupul american Pfizer, în parteneriat cu compania germană de biotehnologie BioNTech, despre care a spus că este „unul foarte promițător”, în contextul în care întreaga lume așteaptă și alte tratamente propuse de mai mulți producători din industria farmaceutică, notează Agerpres.
Cu toate acestea, oficialul OMS susține că vaccinul produs de Pfizer, bazat pe o nouă tehnologie care folosește ARN mesager de sinteză pentru a activa sistemul imunitar împotriva noului tip de coronavirus, aduce o nouă provocare, dat fiind faptul că acesta trebuie să fie depozitat la cel puțin 70 de grade Celsius, valoare echivalentă cu temperaturile înregistrate în Antarctica pe timp de iarnă.
Totodată, Tedros Adhanom Ghebreyesus a cerut din nou ca dozele de vaccin să fie distribuite echitabil între statele lumii odată ce acesta va fi aprobat și va fi disponibil pe piață.
„Aşa cum am prezis, vom avea un vaccin până la sfârşitul acestui an. Iar cel dezvoltat de Pfizer este unul foarte promiţător. Şi ne aşteptăm să apară mai multe alte vaccinuri”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus marți.
Directorul regional al OMS pentru Africa, Matshidiso Moeti, a declarat la rândul său că faptul că acest vaccin trebuie păstrat la temperaturi atât de scăzute va reprezenta o provocare pentru continentul african.
„Vestea extraordinară de ieri (luni, n. red.) ca un posibil vaccin eficient să devină disponibil ridică însă o serie de provocări majore privind stocarea la rece pentru ţările africane, prin însăşi natura acestui vaccin. Acest aspect va trebui să fie luat în considerare pentru a sprijini activităţile de livrare”, a spus Moeti.
Pfizer anunță rezultate promițătoare ale vaccinului său împotriva COVID-19
Pfizer și BioNTech au anunțat luni că vaccinul împotriva coronavirusului are o eficiență mai mare de 90% în prevenirea COVID-19 în rândul celor nu contractaseră virusul anterior participării la studiu.
„Astăzi este o zi mare pentru știință și pentru umanitate”, a declarat dr. Albert Bourla, directorul executiv și președintele Pfizer.
Vaccinul a fost testat pe 43.500 de persoane din șase țări și nu au fost ridicate probleme de siguranță.