Avocatul Gheorghe Piperea a avertizat sâmbătă că producătorii și importatorii de vaccinuri împotriva COVID-19 ar putea să fie acționați în instanță pentru eventualele efecte adverse ale acestor seruri.
Totodată, el a adăugat, în cadrul unor declarații făcute pentru Antena3, că acest lucru este posibil în baza unor legi care sunt în vigoare încă din deceniul trecut.
Piperea a comentat unele informații potrivit cărora Guvernul ar pregăti o ordonanță prin care să creeze cadrul legal care să îi permită statului să îi despăgubească pe cei care s-ar confrunta cu efecte adverse ca urmare a vaccinării.
„Este o veste proastă în sine. Spre deosebire de britanici şi francezi, care dau legi pentru imunizarea de răspundere legală în cazul celor trei companii, văd că în România se practică o abordare difertă, şi anume ca statul să suporte aceste despăgubiri (…) Este intimidantă ideea că producăturul nu va răspunde pentru nimic şi va răspunde statul, adică noi, plătitorii de taxe şi impozite, în locul Pfizer, AstraZeneca şi Moderna, care vor face nişte «mici» profituri de câteva zeci de miliarde, inclusiv pe seama celor care nu vor să se vaccineze.
Ce se ascunde în spatele acestei campanii a Big Pharma de a scăpa de răspundere civilă şi penală în cazul apariţiei efectelor adverse ale vaccinurilor? Înseamnă că se ştie, cu siguranţă, că vor exista nişte efecte adverse, mai grave sau mai puţin grave, şi pe care le vor trecute pe seama statului şi bineînţeles pe seama noastră, pentru că nu plăteşte Cîţu din buzunarul lui, ci noi, cetăţenii (…)
Înfiinţarea unei Agenţii (pentru gestionarea despăgubirilor, n.red.) va însemna zeci de milioane cheltuite şi zeci de luni până ce va fi operaţionalizată”, a spus avocatul Gheorghe Piperea la Antena3.
Avocatul a mai adăugat că există două legi prin care cetățenii care sunt afectați de apariția unor eventuale efecte adverse pot să acționeze în instanță atât producătorul, cât și importatorul vaccinului.
„Dacă efectele adverse apar imediat, cum a fost cazul acelei asistente americane, să vedem cine va plăti aceste despăgubiri, pentru că e vorba de cheltuieli de spitalizare şi alte aspecte negative.
În final, fără să le dau vreo idee acestor inteligenţi din guvernul Cîţu, o răpundere a producătorului şi importatorului de vaccin poate fi antrenată printr-o plângre la ANPC, în baza a două legi, una din 2004 – Legea privind produsele cu defecte, şi alta din 2003, Legea drepturilor pacienţilor. Sper să nu le aducă (Guvernul) modificări prin OUG doar pentru că aşa vor Pfizer, Moderna şi BioNTech, pentru că ar fi neconstituţional”, a mai spus Piperea.
România a recepționat cele 10.000 de doze de vaccin împotriva noului coronavirus. Ajunse în țară vineri, de Crăciun, vaccinurile au luat drumul Capitalei, iar sâmbătă, 26 decembrie, au fost recepționate de specialiștii Institutului Cantacuzino.