Bebeluș prematur, bolnav de COVID-19. Care este starea de sănătate a micuțului din Botoșani
Un bebeluș născut prematur este bolnav de COVID-19. Micuțul născut la Secţia de obstretică şi ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani a fost diagnosticat cu boala la scurt timp după naștere.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, medicul Monica Adăscăliţei, a explicat faptul că bebelușul a fost născut prin cezariana. Mama acestuia, o tânără în vârstă de 22 de ani, fusese diagnosticată cu noul COVID-19 atunci când fusese internată în spital, la sfârșitul săptămânii trecute.
Bebeluș prematur, bolnav de COVID-19
„S-a făcut cezariană, băiețelul s-a născut prematur, la 1.270 grame. Conform metodologiei, a fost testat la naştere, fiind dintr-o mamă pozitivă. Primul test a ieşit pozitiv. A fost internat pe Secţia de terapie intensivă a Maternităţii Botoşani. S-a recoltat şi al doilea test, conform metodologiei, şi a ieşit pozitiv. Copilul a fost intubat, având insuficienţă respiratorie, fiind un făt mic”, a explicat medicul Monica Adăscăliței, potrivit Agerpres.
După confirmarea cu boala, micuțul a fost transportat la Suceava într-un incubator special, potrivit publicației Monitorul de Botoșani.
Care este starea de sănătate a micuțului
„Copilul a prezentat agravarea simptomatologiei respiratorii, necesitând intubare după primele 24 de ore de viaţă. Din cauza prognosticului nefavorabil, dat de naşterea prematură şi a pozitivării testului PCR s-a decis transferul la o maternitate de nivel superior”, a spus medicul Carmen Zaboloteanu, șeful Secţiei neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani.
În cursul zilei de luni, 8 martie, bebelușul a fost transferat într-un incubator special la Maternitatea din Suceava. În prezent este internat pe secția de terapie intensivă din cauza stării de sănătate pe care o are.
„Transmiterea placentară este foarte rară”
„În judeţul Botoşani este cel mai tânăr pacient pozitiv. Am mai avut mame pozitive care au născut, dar au fost feţi negativi. Acum este o anchetă epidemiologică în desfăşurare şi vom vedea exact cauzele pozitivării. Transmiterea placentară este foarte rară”, a mai explicat medicul Monica Adăscăliţei.