Olimpia Oprea, manager al Spitalului Municipal Timișoara, a detaliat, la Gândul Live, contextul în care au apărut cazurile bebelușilor confirmați pozitiv cu infecția COVID-19, rezultat pe care îl consideră fals pozitiv și pentru care s-a cerut retestarea.
„Noi, de la începutul lunii martie, am interzis accesul vizitatorilor în maternitate, cu o săptămână înainte de a ni se transmite de către Ministerul Sănătății să îi restricționăm. Noi am luat această hotărâre tocmai să prevenim o infecție în cadrul maternității”, a declarat managerul Olimpia Oprea, la Gândul Live.
Potrivit managerului, din 13 martie a solicitat fiecărui șef de secție să ne trimită triajul epidemiologic al personalului din secție, iar în 24 martie șefa de secție de la Neonatologie a transmis că trei asistente care voiau să intre în tură au simptomatologie respiratorie ușoară.
„Ele nu se încadrau în definiția de caz pentru a fi testate, noi le-am trimis acasă și la revenire, la tura următoare, în 29 martie, am reușit, cu acordul Primăriei Timișoara și cu hotarârea de comitet director, să le facem testarea, deși nu se încadrau în definiția de caz, le-am trimis acasă, am aflat rezultatul, că erau pozitive, și în acel moment am hotărât să testăm personalul din maternitate”, a explicat Olimpia Oprea.
„Noi în 31 am avut gravide venite să nască, le-am testat și rezultatul lor a fost pozitiv a doua sau a treia zi. Noi credem că este vorba de infecție comunitară și rugămintea noastră ar fi să putem testa toate viitoarele mămici care se adresează maternităților. Este foarte important acest lucru, să le izolăm. Am avut un singur caz care venea din zona roșie, am izolat-o, ne-am luat toate măsurile, a fost poziotivă și am transferat-o la Spitalul Bega, care preia cazurile COVID-19, toate celelalte cazuri pe care le-am testat nu se încadrau în definiția de caz”, a detaliat Olimpia Oprea, la Gândul Live.
Managerul a explicat că a luat legătura cu un spital privat din Timișoara când a aflat de primele cazuri pozitive, și, cu acordul lor, au luat decizia de a nu mai face internări sau externări până nu vor avea rezultatele. „Am cerut ajutorul DSP, ne-au spus că o să ne anunțe, nu am mai primit un semn de la ei, am făcut adresă scrisă, am fost chemată la ora 15:00 în 1 aprilie în videoconferință în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, unde am fost acuzată de insubordonare, iar doamna fostă director DSP a spus că nu e nicio problemă, că își asumă, atunci erau 8 cazuri, că își asumă că nu e nicio problemă, că vor fi cazuri și mai multe. Și eu nu am avut nicio posibilitate ca să le rețin, în 2 aprilie a trebuit să externăm leuze care, după o zi, când am primit rezultatul, s-a dovedit că sunt pozitive”, a explicat Olimpia Oprea.
„Au plecat pe proprie răspundere din maternitate, medicul de gardă m-a sunat, mi-a spus că noi nu putem să le semnăm externarea, au plecat pe proprie răspundere, pentru că noi nu am avut nicio cale legală să oprim externarea”, a spus managerul spitalului. Bebelușii lor au fost testați negativ.
Medicul a precizat la la aparatul Real Time PCR din spital se prelucrează și probe venite din Hunedoara și Caraș-Severin, și la presiunile fostei directoare DSP a trebuit să lucreze în paralel și acele probe și așa s-a ajuns ca pentru bebeluși să nu putem să eliberăm niște rezultate decât în 6 aprilie.
„Noi considerăm că sunt rezultate fals pozitive și am solicitat DSP și toată lumea a fost de aceeași părere că trebuie refăcută testarea. Avem un singur bebeluș în maternitate, a fost testat deja și așteptăm rezultatul, să vedem ce facem în continuare”, a spus Olimpia Oprea.
Nouă din cei 10 copii cu rezultate pozitive, probabil fals pozitive, au fost deja externați, sunt în stare bună. Cel din spital este mai mic, e prematur, mama a avut o boală care a necesitat tratament în altă parte, nu a mai venit în contact cu bebelușul de cel puțin două săptămâni.
Mămicile au puse la dispoziție serviciile celor doi medici psihologi ai spitalului, pentru a putea vorbi cu ei și a nu cădea în depresie postnatală, a precizat managerul.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a solicitat Direcției de Sănătate Publică Timișoara să demareze de urgență o verificare la Spitalul Municipal cu privire la cazurile de nou născuți depistați pozitiv la COVID 19. Din primele informații , la spitalul municipal au fost recoltate probe de la 49 de mame și tot atâția nou născuți în data de 01 aprilie 2020. Testele au fost lucrate în 5 și 6 aprilie 2020. Rezultatele testelor arată un număr de 10 nou născuți pozitiv la COVID-19. Testele mamelor acestor nou născuți sunt negative.