BELGIA, noua capitală a coronavirusului în Europa. Ce planuri șocante anunță guvernul belgian
Belgia a devenit noua capitală a coronavirusului în Europa, având cea mai mare rată a mortalității de pe bătrânul continent. Cu toate acestea, guvernul belgian anunță măsuri de ridicare a restricțiilor din luna mai și întoarcerea copiilor la școală.
Belgia are o populație de 11 milioane locuitori, dar a raportat mai multe decese din cauza bolii decât China – peste 6.700, potrivit France24. Cu 55 de victime la 100.000 de locuitori, aceasta are cea mai mare rată de deces pe cap de locuitor din lume – de peste patru ori mai mare decât cea a SUA, notează Bloomberg.
Potrivit oficialilor belgieni, criza sanitară nu a făcut ca spitalele să fie supra-aglomerate – 43% dintre paturile de terapie intensivă au rămas vacante chiar și la apogeul crizei. Spre deosebire de multe alte țări, în țara unde își au sediul instituțiilor de top ale Uniunii Europene cel mai mult contează decesele de la casele de bătrâni, chiar dacă nu a existat o infecție confirmată în cazul acestora.
„Dacă doriți să comparați numerele noastre cu o mulțime de alte țări, trebuie să le reduceți la jumătate”, este de părere Steven Van Gucht, șeful diviziei de boli virale din institutul de sănătate publică Sciensano, bazându-se pe decesele din căminele de bătrâni.
Plan de reluare a afacerilor și redeschidere a școlilor
Afacerile vor reporni în Belgia începând cu 11 mai, iar școlile începând cu 18 mai, a spus premierul Sophie Wilmes, adăugând că răspândirea virusului a încetinit. Ea a precizat însă că situația este în evoluție și toate deciziile pot fi reanalizate: „Nimic nu este gravat în piatră”, a adăugat premierul.
Până vineri, țara de 11,5 milioane de persoane a înregistrat peste 44.000 de infecții și aproape 6.700 de decese. „Răspândirea COVID-19 a fost încetinită, dar virusul nu a dispărut”, a spus Wilmes în urma unei lungi ședințe de guvernare de urgență, axată pe măsurile de carantină. Diferitele faze de înlăturare a blocajului ar putea fi totuși amânate dacă experții decid că a existat o scădere insuficientă a spitalizărilor, a spus ea.